ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο και Χ.Α. στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Μνημόνιο και Χ.Α. στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου και το ζήτημα της Χρυσής Αυγής θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει από αύριο μέχρι και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL). Με αφορμή την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον επικεφαλής των σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα και τον Επίτροπο Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Laszlo Andor.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας, η οποία θα πρέπει να έχει, ως ελάχιστη συνέπεια, όχι τη συνέχισή του με τρίτο Μνημόνιο, αλλά τον άμεσο τερματισμό του και την αλλαγή πολιτικής. Γι' αυτό είναι τώρα αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που θα άρει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της. Ένα εθνικό σχέδιο για κοινωνικά δίκαιη σταθεροποίηση της οικονομίας και την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ένα σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνοψίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του και θα επισημάνει τους κεντρικούς άξονες και τις βασικές πολιτικές του. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξάρθρωση της «Χρυσής Αυγής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ότι Χρυσή Αυγή «θέριεψε στον αναπνευστήρα του Μνημονίου» και ότι χωρίς την καταστροφική λιτότητα του Μνημονίου φυτοζωούσε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση Σαμαρά εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του κατευνασμού της ναζιστικής συμμορίας υπό το βάρος της οργής του λαού και των διεθνών πιέσεων που προκάλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η εξάρθρωσή της, συνεπώς, είναι πρώτα και πάνω απ' όλα νίκη της Δημοκρατίας, του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατικής Ευρώπης».