ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από το «μπετόν αρμέ» της Χρυσής Αυγής

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από το «μπετόν αρμέ» της Χρυσής Αυγής

Μπορεί στα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής να δεσπόζει η εικόνα που θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη για την πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, η πραγματικότητα όμως είναι ότι στους κυβερνητικούς κόλπους επικρατεί σοβαρός προβληματισμός.

Προβληματισμός που απορρέει από το γεγονός ότι αν κανείς δει τις σχετικές δημοσκοπήσεις από μία βαθύτερη ματιά, θα διαπιστώσει ότι σε όλες υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό- ή αλλιώς ποσοστό «μπετόν αρμέ»- για την Χρυσή Αυγή, το οποίο αντικατοπτρίζει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που εξακολουθεί ορκισμένα να ακολουθεί την οργάνωση και να δηλώνει πώς θα συνεχίσει να την ψηφίζει.

Σύμφωνα με τις κρυφές μετρήσεις που έχει το Μαξίμου στα χέρια του, η ποιοτική ανάλυση των ποσοστών αυτών που λαμβάνει η Χρυσή Αυγή δείχνει ότι τουλάχιστον ένα 7,5% με 8,9% επιμένει στην απόφασή του να δηλώνει υποστηρικτικό προς την ιδεολογία και την δράση της οργάνωσης.

Μάλιστα αν συγκρίνει κανείς το ποσοστό αυτό που αποτελεί την βάση κάτω από την οποία δεν πέφτουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, θα συμπεράνει ότι η εκλογική της επιρροή είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη συναγερμό στα επιτελεία των κομμάτων, και κυρίως στους κόλπους της ΝΔ.

Αυτό το ποσοστό του «μπετόν αρμέ» που λαμβάνει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις είναι και ο κύριος λόγος που μέχρι στιγμής δημιουργεί επιφυλάξεις στην κυβέρνηση για το αν πρέπει να προσφύγει στις κάλπες. Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής θα έχουν συμπιεστεί τουλάχιστον στο 5%, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Η συμπαγής δημοσκοπική επιρροή της Χρυσής Αυγή είναι μέχρι στιγμής το ανάχωμα που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους των έντονων πανηγυρισμών που επέδειξε τις πρώτες ημέρες των συλλήψεων των στελεχών της οργάνωσης.