ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντά σε υπερκομματική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Κοντά σε υπερκομματική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

-Κοινή γλώσσα αναζητούν τα κόμματα λίγο πριν την ψηφοφορία

-Στόχος η μέγιστη δυνατή πλειοψηφία

Πυρετώδεις είναι διαβουλεύσεις αλλά και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στην Χρυσή Αυγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών είναι σε συνεχείς επαφές με εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής, με στόχο να βρεθεί κοινή γλώσσα κατά την ψήφιση της τροπολογίας.

Στόχος, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του εθνικιστικού κόμματος με την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, εις ένδειξιν ενός κοινού μετώπου των εντός συνταγματικού τόξου κομμάτων εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Αυτή πάντως, θα αναζητηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας σήμερα στη Βουλή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε χθες και θα καταθέσει σήμερα εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε αλλαγές στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, η απόφαση για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης θα γίνεται με απόφαση της Βουλής και όχι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σχολίαζαν πως η νέα πρόταση αποτελεί μια θεσμική λύση που εγγυάται υψηλότερο κύρος.

Ειδικότερα, η εφαρμογή των διατάξεων:

  • Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
  • Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».
  • Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».
  • Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Τη δική της τροπολογία με στόχο να δείξει ότι παραμένει στο πολιτικό «παιχνίδι», κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ που διέρρεε ότι παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις της θα στηρίξει την τροπολογία Μιχελάκη. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφουν ο Ν. Τσούκαλης , η Ασ. Ξηροτύρη και η Ν. Φούντα, επιδιώκεται η σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο άκουσμα των αλλαγών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις βελτιωτικές προτάσεις, σημειώνοντας πάντως ότι «παραμένουν ορατές διαφωνίες» μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του τροπολογία με την οποία ζητά μεταξύ άλλων η εφαρμογή των διατάξεων να αφορά αποκλειστικά σε περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και της αναστολής κρατικής χρηματοδότησης να προηγείται ονομαστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών.

Την ίδια ώρα, θετικά είδαν στο ΠΑΣΟΚ τις τροποποιήσεις του Γιάννη Μιχελάκη που λίγο μετά την ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας βουλευτών χθες στη Βουλή, είχε συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με τους εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς και με του ΚΚΕ, με το τελευταίο πάντως να αντιδρά στη συμμετοχή του «τρομονόμου», όπως λέει, και την τοποθέτησή του σήμερα στη Βουλή να αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρή. Η κυβέρνηση δε, θα ήταν μάλλον ικανοποιημένη ακόμα και με ένα «παρών» εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ στην ψηφοφορία.

Ορίζεται εφέτης ανακριτής

Συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Ολομέλεια Εφετών με αντικείμενο τον ορισμό εφέτη ανακριτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά από αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Εμμανουήλ Ρασιδάκη.

Με σχετικό έγγραφό της η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητούσε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, καθώς και του μεγάλου αριθμού καταθέσεων.

Η κ. Κουτζαμάνη σημείωνε ότι είναι αναγκαία η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα ολοκληρώσει την όλη διαδικασία σε σύντομο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

«Στόχος της τροπολογίας για την Χ.Α. η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση»

Τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων καταθέτει η ΔΗΜΑΡ