ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκ και δέος θα απαιτήσει η Tρόϊκα-Χαράσσει άμυνες η κυβέρνηση (vid)

Σοκ και δέος θα απαιτήσει η Tρόϊκα-Χαράσσει άμυνες η κυβέρνηση (vid)

Η επικείμενη διαπραγμάτευση θα είναι από τις δυσκολότερες που έχουν αφού, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χαμηλώσει τους τόνους, δεν φαίνεται εύκολο να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα απαιτεί η τρόικα για το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως όχι μόνο δεν βάζει «νερό στο κρασί της», αλλά έρχεται πιο απαιτητική και ανεβάζει την εκτίμησή της για το δημοσιονομικό κενό του 2014, από 2,5 δισ. ευρώ σε 2,9 δισ. ευρώ, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη «θηλιά» για λήψη πρόσθετων μέτρων, παρότι σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε κάθετα την ύπαρξη αυτού του νούμερου.

Η Τρόικα παραμένει αμετακίνητη σε όλα, ακόμα και στο φλέγον ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, όπου από την πλευρά της απαιτεί «λουκέτο» σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με το μοντέλο της ΝΕΤ, δηλαδή με «αιφνίδιο θάνατο»!

Βεβαίως, η κυβέρνηση εμφανίζεται και εκείνη αμετακίνητη στις θέσεις της που αφορούν την διατήρηση, τουλάχιστον του στρατιωτικού σκέλους των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με εκκαθάριση και αποζημιώσεις του προσωπικού, ενώ η ελληνική πλευρά διαφωνεί με τα νούμερα του δημοσιονομικού κενού που επικαλούνται οι δανειστές, τα οποία περιορίζει ανάμεσα στα 500-800 εκατ. ευρώ και δεν δέχεται να γίνει συζήτηση για λήψη άλλων μέτρων πέρα από εκείνων που θα έχουν αυστηρά διαρθρωτικό χαρακτήρα και όχι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Εξάλλου, οι εκβιασμοί της Τρόικας ακριβώς αυτό περιλαμβάνουν, καθώς, εάν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους, τότε θα στραφούν στην μόνιμη μέχρι τώρα πηγή χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της χώρας, δηλαδή τους μισθούς, τις συντάξεις, την επιβολή νέων έμμεσων και άμεσων φόρων!

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη Σαμαρά-Στουρνάρα αυτή την ώρα ενόψει τρόικας