ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς:Κανένας εμφύλιος - Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας

Σαμαράς:Κανένας εμφύλιος - Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύματα και ιδιαίτερα γι' αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε και νομίζω ότι το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτά τα νέα τα παιδιά, θα ήταν ακριβώς αυτή η ενότητα του κόσμου γιατί αυτό είναι το οποίο αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε. Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα. Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είπε ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει σχέση με τις ναζιστικές απόψεις, «δεν υπάρχουν ρίζες ναζί στην Ελλάδα, είναι μία αντίδραση στα δύσκολα που περνάει ο κόσμος. Με το που θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να επικρατεί ομαλότητα και σταθερότητα τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν». Εκτίμησε ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί.

«Η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού!»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι χάρη στις διαβουλεύσεις κατορθώσαμε από το Νοέμβριο πέρυσι, να έχουν δεχθεί οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, ότι σε περίπτωση που πιάσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρχει μείωση του χρέους.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο «κούρεμα» του χρέους, καθώς είπε ότι «κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια». Απέρριψε εξάλλου τα περί πολέμου με την τρόικα, λέγοντας ωστόσο ότι «κάθε τρόικα και κάθε ξένος πρέπει να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Θα λύσουμε και το θέμα των ΕΑΣ»

«Το ένα έχει μείνει με την ΕΑΣ που είναι το πρώτο το οποίο προσπαθούμε να το λύσουμε. Έχει δηλαδή τελειώσει και ο Κώδικας Δικηγόρων και η κινητικότητα και το θέμα με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, να πληρώσουμε κάτι ληξιπρόθεσμα. Αυτά έληξαν. Από κει και πέρα, ποιο είναι το ζητούμενο; Πού, αν θέλετε προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ' αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

«Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, θα είναι διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα..»

Για το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί σε σύγκρουση και εκλογές εξαιτίας των απαιτήσεων της Τρόικας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πως υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν: «Δε θα υπάρχει νομίζω καμία σύγκρουση σ' αυτό το θέμα. Είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε. Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα..».

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Το προσχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε!

Σοκ και δέος θα απαιτήσει η Tρόϊκα-Χαράσσει άμυνες η κυβέρνηση (vid)

Σαμαράς: Προς Θεού, δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου

Πολιτικές αντιδράσεις για την προσπάθεια εκμετάλλευσης των φόνων (vid)