ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για την TEVA

Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για την TEVA

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, ζητώντας απαντήσεις για την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα, όπως τα φθηνά γενόσημα της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας TEVA, η ποιότητα και αποτελεσματικότητα των οποίων έχουν αμφισβητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Στην ερώτηση, με τίτλο «Ποια η σχέση ελληνικής κυβέρνησης-TEVA», οι κ.κ Δημαράς και Αβραμίδης παρουσιάζουν αναλυτικά τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί διεθνώς αναφορικά με την ποιότητα των σκευασμάτων της εταιρείας, από σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς, απόσυρση φθηνών γενοσήμων της από τα ράφια των φαρμακείων, ακόμα και υποψίες για θανάτους ασθενών.

Οι βουλευτές αναφέρονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, για διεύρυνση της εξωνοσοκομειακής χρήσης γενοσήμων από τους πολίτες στο 60% μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία ήδη τα φθηνά γενόσημα αντιπροσωπεύουν ποσοστό κοντά στο 70% των χορηγουμένων φαρμάκων, και θέτουν το ερώτημα περί πιθανών εξαρτήσεων της πολιτικής της κυβέρνησης από τη Γερμανία ή το Ισραήλ, καθώς και από άλλα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Ζητούν απάντηση στο ζήτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί «βάσει στρατηγικής την Ελληνική Βιομηχανία Φαρμάκων που θα παρείχε θέσεις εργασίας στη χώρα μας και αξιόπιστο φάρμακο τόσο για την κάλυψη αναγκών στο εσωτερικό όσο και για εξαγωγές».

Ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης τονίζουν εν τέλει στην ερώτησή τους: «Πιστεύετε ότι η υγεία των Ελλήνων θα πρέπει να παίζεται και να άπτεται πολιτικών παιχνιδιών και πολιτικών ισορροπιών;».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των βουλευτών:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: « Ποια η σχέση ελληνικής κυβέρνησης – Teva; »

Κύριε Υπουργέ

Η πολιτική της τρόικας, την οποία υλοποιεί πιστά η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη βάλει τα φθηνά γενόσημα τύπου Teva στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς το μόνο κριτήριο είναι η τιμή. Με τη δέσμευση ότι η χρήση γενοσήμων από τους πολίτες θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου το 60%, θα πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ότι φθηνά γενόσημα από τρίτες χώρες δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της ΕΕ να είναι ένα ενιαίο ειδικό δικαστήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, με την τοπική και περιφερειακή παρουσία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ΗΠΑ, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1982 για να παρέχει έλεγχο, αξιολόγηση, συντονισμό και εγκρίσεις στις εκκλήσεις των διαφορών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η απόφαση λοιπόν του δικαστηρίου των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση για αποζημίωση 4 εκατομμυρίων δολαρίων , σε ασθενείς που υπέστησαν βλάβη από χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων της Teva .

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις (καταγγελίες από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για μαύρα σωματίδια, ακαθαρσίες, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, μολύνσεις και μπερδέματα στην παραγωγή), η ποιότητα και ασφάλεια των γενοσήμων της Teva πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν, με συγκεκριμένα φάρμακα να έχουν αποσυρθεί πολλές φορές από τα ράφια, λόγω σοβαρών παρενεργειών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν θεωρηθεί ύποπτα ακόμα και για θανάτους. Η συγκεκριμένη εταιρεία αφού γιγαντώθηκε με τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές από κάθε άλλη εταιρεία στο Ισραήλ, σε αυτή τη φάση θέλει να αφήσει στο δρόμο 5.000 εργαζόμενους, ενώ προσπαθεί να ξαναχτίσει το φαρμακευτικό της «χαρτοφυλάκιο», απέχοντας από τη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων στην οποία επιδιδόταν επί χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνθήκες παραγωγής, για παράδειγμα στην Ινδία, δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους αντίστοιχους μηχανισμούς της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι πως αμφίβολης ποιότητας φαρμακευτικές ουσίες (είτε δραστικές είτε έκδοχα), σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας που έχουν τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, να φτιάχνουν φθηνά γενόσημα, που κατακλύζουν τις αγορές δεκάδων χωρών. Επίσης, στο πλαίσιο μείωσης του κόστους παραγωγής, ανακοίνωσε ότι θα «ενισχύσει» τις δραστηριότητές της στις αναδυόμενες οικονομίες, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τα εργοστάσιά της σε τρίτες χώρες όπως η Ινδία θα παράγουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα των σκευασμάτων της.

Η Teva όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το αγαπημένο παιδί των χρηματιστών, με τη μετοχή της ποτέ να μην έχει λάβει χειρότερη αξιολόγηση από την «ουδέτερη». Η Goldman Sachs ήταν η πρώτη που υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της TEVA σε «πώληση». Με τη σειρά της η UBS χαρακτήρισε την προοπτική της μετοχής «ουδέτερη», όπως και η JP Morgan, η οποία προσέθεσε στην ανάλυσή της ότι «βλέπει καλύτερες ευκαιρίες επένδυσης αλλού» και όχι στην Teva.

Ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επιμένουν να χαρακτηρίζουν την Teva θετικά, είναι η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα προτρέπει τους πελάτες της να αγοράσουν μετοχές της Teva, τονίζοντας ότι είναι ελκυστική επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Teva διατηρεί στη Γερμανία μία από τις μεγαλύτερες θυγατρικές της, τη Ratiopharm, την οποία είχε εξαγοράσει το 2009. Η ισραηλινών συμφερόντων γερμανική φαρμακοβιομηχανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς γενόσημων σε ευρωπαϊκές χώρες, και απασχολεί χιλιάδες Γερμανούς εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι τον Μάιο του 2014 λήγει η πατέντα του πιο σημαντικού φαρμάκου της Teva, που της αποφέρει το 40-60% των κερδών της, η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία πασχίζει να κυριαρχήσει σε νέες αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί μέσω της τρόικας, έχουν φανεί ιδιαίτερα επίμονοι στο θέμα διείσδυσης γενόσημων στην ελληνική αγορά, κοιτώντας προφανώς και τα δικά τους συμφέροντα. Το μέτρο δε της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, που υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του ισραηλινού γίγαντα (μητρική εταιρεία της γερμανικής Ratiopharm), που παράγει πολύ φθηνά γενόσημα, στις εγκαταστάσεις της στην Ινδία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κίνα και το Ισραήλ. Ωστόσο, η τήρηση των επιβεβλημένων κανόνων ασφάλειας και ποιότητας σε αυτές τις χώρες πολλές φορές έχει αποδειχτεί τουλάχιστον ανεπαρκής.

Αν συνυπολογίσουμε ότι ο ΕΟΦ, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, υπολειτουργεί, ο Έλληνας ασθενής θα είναι έκθετος σε σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας, όπως της Teva. Ήδη η ισραηλινή εταιρεία κυριαρχεί πλέον στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, αφού από τους σχετικούς διαγωνισμούς έχει εκλείψει πλέον το στοιχείο της ποιότητας.

Ερωτάστε:

1. Ποια η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ότι σχετίζεται με την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων της TEVA; Τι συμβαίνει με την συγκεκριμένη εταιρεία; Υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη για τη ποιότητα παραγωγής των γενοσήμων της εταιρείας;

2. Μήπως η ασφάλεια και η ποιότητα των γενοσήμων της Teva που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έρχεται σε δεύτερη μοίρα από εκείνη της τιμής;

3. Γιατί αυτή η επιμονή για την προώθηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα, της συγκεκριμένης εταιρείας ακόμα και μετά από καταγγελίες του FDA όπου αναφέρονται συγκεκριμένα φάρμακα να έχουν αποσυρθεί πολλές φορές από τα ράφια, λόγω σοβαρών παρενεργειών που προκαλούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν θεωρηθεί ύποπτα ακόμα και για θανάτους;

4. Μήπως η πολιτική της κυβέρνησης έχει να κάνει με εξαρτήσεις από τη Γερμανία – Ισραήλ αλλά και με άλλα εγχώρια και ξένα συμφέροντα ; Μήπως χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση το συγκεκριμένο θέμα για να μην υπάρχουν υπόνοιες;

5. Πιστεύετε ότι η υγεία των Ελλήνων θα πρέπει να παίζεται και να άπτεται πολιτικών παιχνιδιών και πολιτικών ισορροπιών;

6. Γιατί δεν προωθείτε βάσει στρατηγικής την Ελληνική Βιομηχανία Φαρμάκων που θα παρείχε θέσεις εργασίας στην χώρα μας και αξιόπιστο φάρμακο τόσο για την κάλυψη αναγκών στο εσωτερικό όσο και για εξαγωγές; Μήπως υπάρχει κρυφή ατζέντα για το θέμα;

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών

Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα

Παναγιώτης Μελάς: Οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους ασθενείς

ΙΣΑ: «Διπλασιασμός» της συμμετοχής-Ασθενείς δύο ταχυτήτων

Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων

Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης

Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Φάρμακα δολοφόνοι: Η λίστα με τα επικίνδυνα γενόσημα

Με «δανεικά φάρμακα» τα βγάζουν πέρα Έλληνες πολίτες

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»

Ερώτηση Δημαρά-Αβραμίδη για τα γενόσημα