ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα δολοφόνοι: Η λίστα με τα επικίνδυνα γενόσημα

Φάρμακα δολοφόνοι: Η λίστα με τα επικίνδυνα γενόσημα

Από το «παράθυρο» μπαίνουν στην Ελλάδα φθηνά και επικίνδυνα για την υγεία γενόσημα από τις τρίτες χώρες- Τι αποκαλύπτουν οι γιατροί

Από το «παράθυρο» μπαίνουν στην Ελλάδα φθηνά γενόσημα που παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες, όπως η Ινδία ή το Πακιστάν, και κατηγορούνται για σοβαρές παρενέργειες, ακόμα και θανάτους.

Οι ιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία και ζητούν απαντήσεις, αν επισφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα εισάγονται στην Ελλάδα ή χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία και από ποιους ελέγχονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, πολύς λόγος γίνεται για τα γενόσημα στη χώρα μας, ειδικά μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας, η κατανάλωσή τους να φτάσει το 60% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα γενόσημα είναι αντίγραφα πρωτότυπων φαρμάκων, τα οποία όταν παρασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ελεγκτικών μηχανισμών φαρμάκων των ευρωπαϊκών χωρών ή των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν ασφαλή και ποιοτική επιλογή. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα γενόσημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Οι σοβαρές ανησυχίες που εγείρονται σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία) και είναι απόλυτα δικαιολογημένες αφορούν σε γενόσημα που παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν ή η Ινδία, υπό αμφίβολες πολλές φορές συνθήκες ασφαλείας και με χαμηλής ποιότητας, φτηνά υλικά.

Στην Ελλάδα, τα εισαγόμενα γενόσημα έχουν βρει έδαφος στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ο ασθενής δεν έχει λόγο πάνω στο χορηγούμενο σκεύασμα, καθώς ξένες πολυεθνικές μειοδοτούν στους σχετικούς διαγωνισμούς στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών. Ήδη, κατά μέσο όρο πάνω από το 56% του όγκου των φαρμάκων που χορηγούνται στους νοσηλευόμενους στα τμήματα και τις κλινικές του ΕΣΥ είναι γενόσημα, τη στιγμή που ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες χάνουν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς, για διαφορά ελάχιστων ευρώ.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δε, ανοίγει την πόρτα στην κυριαρχία των φθηνών, εισαγόμενων γενόσημων και στην εξωνοσοκομειακή αγορά. Όταν μοναδικό κριτήριο είναι η τιμή και όχι η ποιότητα του φαρμάκου, συνέπεια είναι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Γενόσημα-απειλή με ονοματεπώνυμο

Αυτά είναι τα επικίνδυνα γενόσημα, που αποσύρθηκαν από τα ράφια φαρμακείων και νοσοκομείων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της NEWSBOMB:

TEVA - Furosemide: Τον περασμένο Ιούνιο το διουρητικό γενόσημο της ισραηλινής εταιρείας αποσύρθηκε από τα γαλλικά ράφια και έγινε αντικείμενο έρευνας για πιθανή σχέση με τους θανάτους δύο ηλικιωμένων.

TEVA - Budeprion XL 300: Πριν από ένα χρόνο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακάλεσε τις παρτίδες του αντικαταθλιπτικού γενόσημου, επειδή προκαλούσε άγχος, πονοκεφάλους, αϋπνίες, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

RANBAXY- Atorvastatin: Το ινδικό γενόσημο κατά της χοληστερίνης αποσύρθηκε από την αμερικανική αγορά, όταν εντοπίστηκαν ίχνη γυαλιού στα χάπια των 10, 20 και 40 mg.

APOTEX - Alysena, FAMY CARE – Freya 28, Esme 28: Πρόκειται για αντισυλληπτικά χάπια-μαϊμού, τα οποία αποσύρθηκαν πριν από ένα μήνα στον Καναδά, μετά από καταγγελίες γυναικών για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σοβαρές αιμορραγίες.

Πακιστάν: Τοξικά γενόσημα έχουν κατηγορηθεί για τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων. «Τοξικό» σιρόπι για το βήχα προκάλεσε μαζική δηλητηρίαση με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, τον Δεκέμβριο του 2012. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τοξικών φαρμάκων για την καρδιά. Τα γενόσημα είχαν κατασκευαστεί στο Πακιστάν.

Η άποψη του ιατρικού κόσμου

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε στην εφημερίδα NEWSBOMB: «Ο ιατρικός κόσμος και ο ΙΣΑ εμπιστεύονται τα φάρμακα, είτε πρωτότυπα είτε γενόσημα, εφόσον υπάρχει επαρκής έλεγχος από τον ΕΟΦ, όπως γίνεται σε όλες τι χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία για τον πολίτη. Είμαστε ενάντια στην αφαίρεση της δυνατότητας του γιατρού να χορηγεί το φάρμακο της επιλογής του και να συνταγογραφεί μόνο με βάση τη δραστική ουσία. Είμαστε ενάντια στο νόμο Λοβέρδου - μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη-, που υπαγορεύει ότι ο φαρμακοποιός θα δίνει το φθηνότερο γενόσημο. Οδηγεί σε χαμηλή θεραπευτική ικανότητα του γιατρού προς τον ασθενή -και τελικά ποιος θα φέρει την ευθύνη; Το υπουργείο Υγείας πρέπει να πείσει την τρόικα να αλλάξει το οικτρό νομοθέτημα. Ως ΙΣΑ έχουμε κινήσει δικαστικές διαδικασίες και περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για το παράνομο αυτής της νομολογίας».

Από την πλευρά της, η κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, σε δήλωσή της στην εφημερίδα, ανέφερε τα εξής: «Παρακολουθώντας τα διεθνή δρώμενα από τους αντίστοιχους οργανισμούς των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων από τρίτες χώρες, ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ διευκρινίσεις, αν σκευάσματα που περιέχονται σε λίστες φαρμακοεπαγρύπνησης κυκλοφορούν στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Για τα εισαγόμενα γενόσημα, αν ελέγχονται ανά παρτίδα ή εισαγωγή, ή στην περίπτωση που έχουν εγκριθεί από άλλη χώρα της ΕΕ, πού και από ποιους γίνονται οι έλεγχοι αυτοί. Απάντηση εγγράφως δεν έχουμε λάβει. Ζητούμε έλεγχο στα εισαγόμενα γενόσημα ανά παρτίδα και ελπίζουμε να λυθεί το θέμα με τη συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας μαζί με τη δραστική ουσία».

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Όταν ο Λοβέρδος υπερθεμάτιζε για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων

Τα επικίνδυνα γενόσημα, ο διεθνής σάλος και η Ελλάδα

ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»

Το ελληνικό φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Αιμορραγίες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λόγω ανώνυμων γενόσημων

Με ανακριβή στοιχεία πλασάρουν στους πολίτες τα ανώνυμα γενόσημα

Να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος για τη δραστική