ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε φάση πλήρους λειτουργίας περνά η Γ. Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης

Σε φάση πλήρους λειτουργίας περνά η Γ. Γ.  Συντονισμού της Κυβέρνησης

Σε φάση πλήρους λειτουργίας περνά η νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, με την εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών για το συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, «εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για την ελληνική δημόσια διοίκηση», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ενώ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της η στελέχωση της νέας ΓΓ, καταρτίσθηκε αναλυτικό εγχειρίδιο που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία βάσει της οποίας θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα παρακολουθείται η δράση των υπουργείων, ενώ πραγματοποιείται διημερίδα εκπαίδευσης του προσωπικού για την εφαρμογή των νέων προτύπων, που θα εξορθoλογίσουν τη συνολική λειτουργία της κρατικής μηχανής, εξασφαλίζοντας συνεκτικότητα, συνέχεια και αποτελεσματικότητα.

«Η εκπαιδευτική διημερίδα (7 - 8 Νοεμβρίου) γίνεται με τη συμβολή της Ομάδας Τεχνικής Βοήθειας προς την Ελλάδα και της έδρας Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη συμβολή των δύο αυτών φορέων και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έγινε και η σύνταξη του εγχειριδίου. Τη δομή και λειτουργία της ΓΓΣ παρουσιάζει ο ΓΓ Δημήτρης Βαρτζόπουλος σε ειδική εκδήλωση, στην οποία έχουν προσκληθεί οι πρεσβευτές όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, όλοι οι ΓΓ και Γενικοί Διευθυντές υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου Τύπου. Οι διαδικασίες συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών από τη ΓΓΣ, που ορίζονται στις 260 σελίδες του σχετικού εγχειριδίου, εντάσσονται σε τέσσερεις τομείς (σχεδιασμός, παρακολούθηση, συντονισμός και επίλυση διαφορών), ενώ θα παρέχονται στα υπουργεία και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά:

*Σχεδιασμός: Κάθε υπουργείο καταρτίζει ετήσιο σχέδιο δράσης, το οποίο υποβάλλει στη ΓΓΣ. Το σχέδιο αποτυπώνει τις προτεραιότητες, τους στόχους του νομοθετικού έργου, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, του δείκτες απόδοσης, τον προϋπολογισμό και τις σχετικές δράσεις.

*Συντονισμός: Η ΓΓΣ συντάσσει το συνολικό ετήσιο σχέδιο κυβερνητικού έργου, εντοπίζοντας επικαλύψεις, ασυμβατότητες και εστίες διαφορών.

*Παρακολούθηση: Για τη διασφάλιση της συνεπούς συνεργασίας με τα υπουργεία, η ΓΓΣ εισάγει πρότυπα, διαδικασίες, πρωτόκολλα και εφαρμογές που διευκολύνουν τη διυπουργική συνεργασία και μεριμνά για τη σταδιακή υιοθέτηση δεικτών απόδοσης σε όλα τα κλιμάκια της κυβέρνησης.

*Επίλυση διαφορών: Σε περιπτώσεις διαφορών που δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν σε υπηρεσιακό επίπεδο, η ΓΓΣ συγκαλεί διυπουργικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων, για την επίλυση των διαφορών. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε αυτές τις συσκέψεις θωρακίζονται θεσμικά από το νόμο και αποτελούν υποχρέωση της διοίκησης.

Η αποστολή της ΓΓΣ, που απολαμβάνει πλήρους πολιτικής στήριξης στο ανώτατο κλιμάκιο, ανταποκρίνεται στην πιεστική ανάγκη μεταρρύθμισης της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, και θα περιλαμβάνει την καθιέρωση στη δημόσια διοίκηση μιας προσέγγισης που εστιάζει στο αποτέλεσμα, μέσω και της διαρκούς εκπαίδευσης των διευθυντικών στελεχών».