ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τοποθετήσεις των ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ στην πρόταση μομφής

Οι τοποθετήσεις των ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ στην πρόταση μομφής

«Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, γιατί δεν σας αντέχει πια ο τόπος. Ας είναι αυτή η τελευταία μου ομιλία - και μ' αυτήν τη χαρά θα εκφέρω λόγο», ανέφερε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κώστας Γιοβανόπουλος.

«Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Τρεις εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών είναι σε θέση να σας κάνουν να υποταχθείτε ακόμα και στα ελεεινότερα νομοθετήματα. Και σέρνεστε από πίσω τους, αντί να πείτε ένα μόνο «όχι». Δεν τολμάτε γιατί δεν έχετε συνείδηση δικαίου», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Γιοβανόπουλος.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε πως με εντολή της Τρόικας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το αγροτικό πετρέλαιο, φέρνει τις ιδιωτικές κλινικές στο χώρο της υγείας, «βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι τα πρωτογενή θύματα - τους ανθρώπους που αυτοκτονούν». Καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «προς όφελος των πολυεθνικών, πολλών από τις οποίες δεν πληρώνουν καν ΦΠΑ». «Θα ψηφίσετε να μείνει στη θέση της κυβέρνηση, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Αν πείτε «ναι», λέτε «ναι» στους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας, στη φορολόγηση των ακινήτων των αγροτικών γαιών. Αναμετρηθείτε με την ιστορία! Κι εσείς, όποιοι μπορείτε, απολύστε, διπλασιάστε τις τιμές, βάλτε όλα τα χωράφια στο ΤΑΙΠΕΔ για να τα πουλήσετε. Βιαστείτε, όμως. Γιατί την απόγνωση που σπείρατε, θα τη θερίσετε μόνοι σας», τόνισε ο κος Γιοβανόπουλος.

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε «άσφαιρη και εκ του ασφαλούς» την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ή θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Παράλληλα, ο κος Κασιδιάρης άφησε υπαινιγμούς για την κατάθεση της πρότασης, μετά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβάνονται πως καταρρέουν και πως δεν έχουν κανένα πολιτικό μέλλον», υποστήριξε ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, υπολογίζοντας παράλληλα τους οπαδούς του κόμματός του σε 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

«Η ΝΔ επέλεξε να επιδείξει πυγμή στην ΕΡΤ - και απαντώντας στο επικοινωνιακό σώου ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτήν την πρόταση μομφής», υποστήριξε. Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, καθώς «πάγιο αίτημά μας είναι να πέσει η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά και να διενεργηθούν εκλογές, για να πάψει η εκχώρηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ξένους τοκογλύφους». Κατά τα άλλα, ο κος Κασιδιάρης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό από την τριήμερη διαδικασία, του προφυλακισθέντος αρχηγού του κόμματός του και δύο βουλευτών της ΧΑ, κατόπιν της άρνησης του αρμοδίου εισαγγελέα, να τους χορηγήσει άδεια εξόδου.

Ο κος Κασιδιάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει καταντήσει φερέφωνό της τη Δικαιοσύνη», για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως αυτό αφορά μονάχα «μια ισχνή και άθλια μειοψηφία επίορκων δικαστικών», ενώ «όλοι οι νομικοί κύκλοι της χώρας και οι δικαστικοί, βοούν γι' αυτή την αθλιότητα». Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ακυρότητα της διαδικασίας λόγω της απουσίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς ο Κανονισμός του Σώματος ορίζει πως η υιοθέτηση της πρότασης δυσπιστίας, γίνεται από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και όχι των παρόντων.

«Εάν απαιτείτο πλειοψηφία επί των παρόντων και είχε διαφορά 3 ψήφων, ετίθετο ζήτημα. Μέχρι την Κυριακή, υπάρχει δεδηλωμένη. Την Κυριακή, θα δούμε εάν θα έχει αλλάξει ή όχι», ανέφερε ο κος Μεϊμαράκης. Ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε στην ομιλία ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να υπερβεί «την πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό του».

Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, η οποία απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο κος Οικονόμου στηλίτευσε τους «κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων»: «Δεν μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα, παρά μόνον με τα ΜΑΤ. Ευτυχώς, δεν κατέβηκε και τίποτα άλλο. Αυτό είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, όταν δεν κυριαρχούν η συναίνεση, ο διάλογος και οι μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Όταν δεν έχεις μεταρρύθμιση με προοδευτικό και κυρίως δημοκρατικό πρόσημο, αυτά θα γίνονται. Κάποιοι θα βρίσκουν την ευκαιρία να πλειοδοτούν και εσείς θα πρέπει να δικαιολογήσετε κακές συμπεριφορές», ανέφερε ο κος Οικονόμου απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία.

Κατά το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, η χώρα χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αλλά «τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, είναι αδύναμη πλειοψηφία για να σταθεί με δύναμη και σοβαρότητα απέναντι στην Τρόικα και τη Γερμανία. Οι γραμμές άμυνας συνεχώς πάνε πίσω». Από την άλλη, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, «πάει την άμυνα αυτή στο πουθενά, όταν έχουμε σε εξέλιξη βασικά νομοσχέδια τα οποία είναι θέματα της διαπραγμάτευσης» - ενώ και η κυβερνητική του πρόταση ισοδυναμεί με «επιστροφή στο 2009».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) δήλωσε πως το κόμμα του θα καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, γιατί θεωρεί πως «πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με αυταπάτες πως με αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του».

«Από τη στιγμή που η πολιτική των κυβερνήσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωμονόδρομο, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα», παρατήρησε ο κος Καραθανασόπουλος. Η μεν κυβέρνηση «απαντά στη λαϊκή αντίσταση με την καταστολή, τη βία, το φόβο και τα ΜΑΤ», αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ «καθημερινά δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη πως είναι ο ικανότερος διαχειριστής για να μπορέσει να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαϊκό παράγοντα».

«Ο κος Τσίπρας δεν αναπολεί την Ευρώπη των λαών, αλλά την Ευρώπη του Κολ και του Μιττεράν. Δεν είναι τυχαίο πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει όλο και περισσότερο το προεκλογικό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου του 2009. Φθηνό χρήμα τους τάζει - φθηνή ενέργεια για να μην φεύγει το κεφάλαιο από την Ελλάδα. Και ο Τσίπρας στο Τέξας, είπε πως θαυμάζει την Αμερική γιατί έχει ομοσπονδιακούς θεσμούς που προστατεύουν την κοινωνική ασφάλιση, όταν οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την υψηλότερη θνησιμότητα των παιδιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Καραθανασόπουλος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα «Νέα Μέρα», διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς «αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μετά την άστοχη προσπάθεια διάλυσης των συνιστωσών σας, τις σαφείς αποστάσεις που κράτησαν πρωτοκλασάτα στελέχη σας, όπως ο κος Γλέζος, ήρθε η κορωνίδα νομιμοφροσύνης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων - οι δηλώσεις Τσίπρα στο Τέξας. Πρόκειται για μια ανορθόδοξη πολιτική, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Δεν μπορεί να δηλώνετε τη νομιμοφροσύνη σας σε διεθνή φόρα και ταυτοχρόνως να είστε ακτιβιστής. Δεν μπορεί να δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ γνωρίζουμε πως έρχεται απελευθέρωση απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία κ.ά.», ανέφερε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Κουράκος.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας:Να σταματήσει τώρα η καταστροφική λιτότητα και το μνημόνιο!

Παπαρήγα: Μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ

Καμμένος σε βουλευτές: Μην κρυφτείτε πίσω από την κομματική πειθαρχία!

Μιχελάκης: Πρόταση αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας

Β.Οικονόμου: Η πρόταση δυσπιστίας λειτουργεί αποπροσανατολιστικά

Κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τους εισηγητές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ζήτημα νομιμότητας θέτει η Χρυσή Αυγή

Βούτσης: Το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει

Δραγασάκης: Να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση