ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δαβάκης: Όχι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών

Δαβάκης: Όχι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών

«Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας δεν έχει μείνει έξω από τις σκληρές αλλά αναγκαίες περικοπές του προϋπολογισμού του», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή.

Ταυτόχρονα όμως ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες μειώσεις στις αποδοχές των ενεργεία στελεχών αλλά και στις συντάξεις των στρατιωτικών, όπως ο ίδιος πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί και παρά το ότι περαιτέρω μειώσεις προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.


«Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας συμμετέχουν στις θυσίες του λαού. Σε σχέση με το 2009 ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου έχει μειωθεί κατά 48% περίπου στο μισό», είπε ο κ. Δαβάκης.


Στο χώρο των εξοπλισμών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός «συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς ο εξορθολογισμός και ο επαναπροσδιορισμός των απαιτήσεων και των αναγκών. Όλα γίνονται στο φως υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο της Βουλής.

Για την επιχειρησιακή ικανότητα των διαφόρων οπλικών συστημάτων γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των πιστώσεων που διαθέτει ο προϋπολογισμός, αναλήφθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου το υφιστάμενο πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό διότι υπάρχουν παθογένειες. Δεν είναι δυνατό να εμπιστευόμαστε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαφύλαξη της πατρίδας και να μην τους εμπιστευόμαστε να προμηθευτούν το όπλο τους».


«Σήμερα έχουμε υποχρέωση αυτό το ικανό αμυντικό σύστημα και τα οπλικά συστήματα που το συνοδεύουν να τα συντηρήσουμε και τα να διατηρήσουμε. Τα σίδερα όμως αυτά δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχε η δύναμη της ψυχής των στελεχών μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αντιλαμβανόμαστε όλη η πολιτική ηγεσία ότι οι οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτικών, είναι χειμαζόμενες στρατιωτικές οικογένειες. Είναι άξιες θαυμασμού όμως γιατί παρά τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου προσφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα», είπε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας και υπογράμμισε:
«Η Κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού έχει εγγυηθεί τη μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους παρότι τις προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Η μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των ενεργεία στελεχών για το 2014 και μετά σημαίνει και μη περαιτέρω μείωση για τις συντάξεις των εν αποστρατεία στελεχών».


Ο κ. Δαβάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «δρομολογήθηκε και επιτεύχθηκε με συμβολή του υπουργείου Οικονομικών η διάσωση του μετοχικού ταμείου στρατού που πριν λίγο βρισκόταν στη χειρότερη στιγμή, πριν λίγο καιρό. Έχει γίνει η κατάλληλη οικονομοτεχνική μελέτη και θα προωθηθεί σχέδιο νόμου στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων της ενδυνάμωσης των τριών μετοχικών ταμείων και επίσης διερευνάται και η δυνατότητα περαιτέρω ενοποίησής τους χωρίς αυτό να αποτελεί θέσφατο ή τετελεσμένη απόφαση».