ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζια» Σαμαρά σε υπουργούς για εκκρεμότητες με την Τρόικα

«Γκάζια» Σαμαρά σε υπουργούς για εκκρεμότητες με την Τρόικα

«Φωτιά» πήρε το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σήμερα, προς τους υπουργούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τηλέφωνα έγιναν σε υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τόνοι από την πλευρά του πρωθυπουργού ανέβηκαν και έγιναν έντονες συστάσεις. Ο Πρωθυπουργός μίλησε με τους κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να ενημερωθεί λέπτομερώς σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα σε όλους τους επιμέρους τομείς και στα προαπαιτούμενα -εκτός από το δημοσιονομικό που χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας- και ζήτησε από τους υπουργούς του να επισπεύσουν και να κλείσουν ό,τι εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη ώστε να μην δίνουν επιχειρήματα στο κλιμάκιο της Τρόικας να καθυστερεί και να μεταφέρει άλλη εικόνα στους προϊσταμένους της.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι προ ημερών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμαρτυρηθεί ότι το σχέδιο για τις μετακινήσεις και τις απολύσεις δεν προχωρά με τον καλύτερο δυνατό ρυθμό γιατί εξακολουθούν συνάδελφοί του υπουργοί να μην του δίνουν τις λίστες με τους υπό μετακίνηση στα υπουργεία τους. Το θέμα έφθασε στον πρωθυπουργό.

Μπορεί η κυβέρνηση να διαρρέει ότι έχει περιθώριο χρόνου και επιχειρήματα για να αντέξει την παράταση της διαπραγμάτευσης ωστόσο είναι σαφές ότι προτιμά να κλείσουν οι διαπραγμάτευσεις το συντομότερο δυνατό αφού η ανασφάλεια δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου που με κυνισμό είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέχει από την τρόικα «μίλια και δισεκατομμύρια» και ότι θα πάει για σκι μέχρι να επέλθει συμφωνία προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως αν και είχε προναγγελθεί ότι ο πρωθυπουργός θα είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Ολάντ στο περιθώριο της σύσκεψης στο Παρίσι, η συνάντηση δεν έγινε. Τα μηνύματα από την πλευρά της Ευρώπης δεν θεωρούνται ακριβώς ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση.

Βενιζέλος: Ζητάμε έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές στην διαπραγμάτευση

Κριτική στους δανειστές για τον τρόπο που διαπραγματεύονται άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές. «Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014. «Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Βραδυφλεγής «βόμβα» ο Φόρος Ακινήτων

Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων

Κασσής: Δεν ψηφίζω το Φόρο Ακινήτων – Να πέσει η κυβέρνηση

Πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών και εξώσεων απαιτεί η Τρόικα

Απάντηση Στουρνάρα: Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου

Ευρωπαίος αξιωματούχος:Χάσμα μιλίων και δισ. μεταξύ Τρόικας-Κυβέρνησης

Στον «αέρα» όλα τα νομοσχέδια με την Τρόικα να μην απαντά