ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με υπογραφή Άδωνη η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Με υπογραφή Άδωνη η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας κινδυνεύει να μπει και ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, τα εμβόλια, μέσω των οποίων προστατεύονται και ανοσοποιούνται άνθρωποι κάθε ηλικίας.


Σε κάθε χώρα παγκοσμίως υπάρχει μια ενιαία πολιτική εμβολιασμών, που προγραμματίζεται από την πολιτεία, σύμφωνα με τα τρέχοντα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και τις διεθνείς οδηγίες. Το πρόγραμμα εμβολιασμών χρηματοδοτείται πάντα από το δημόσιο ταμείο, με ειδική πρόβλεψη, ώστε αν αλλάξουν τα δεδομένα, να μπορεί να τροποποιηθεί για να θωρακιστεί ο πληθυσμός και σε έκτακτες επιδημιολογικές συνθήκες.

Ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας μελετά να εντάξει τη δαπάνη των εμβολίων στη φαρμακευτική δαπάνη. Το θέμα είχε τεθεί ξανά πριν από έξι μήνες, όμως είχε παραμείνει σε επίπεδο «προβληματισμού». Αν ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποφασίσει να το υλοποιήσει παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα -ούτε στο «υπόδειγμα» για την τρόικα, την Πορτογαλία- τότε θα έχει διαπράξει ένα ακόμη «έγκλημα», όπως χαρακτηρίζουν σχετικές πηγές αυτή την προοπτική, κατά του ελληνικού λαού.

Το συνολικό κόστος στην Ελλάδα για τα εμβόλια ανέρχεται περίπου σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα εμβόλια μέχρι σήμερα παρέχονται δωρεάν, με εξαίρεση μόνο ένα εμβόλιο για τη γαστρεντερίτιδα, το οποίο είναι εκτός εθνικού προγράμματος και απαιτεί συμμετοχή 25%.

Η πιθανή ένταξη του κονδυλίου για τα εμβόλια στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη χαρακτηρίζεται καταστροφική. Όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου, ιατρικών ενώσεων και συλλόγων ασθενών τονίζουν ότι τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν «κόκκινο όριο» για να μην βρεθεί η χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας, κατά τις απαιτήσεις της τρόικα, έχει στόχο να καταβαραθρώσει τη φαρμακευτική δαπάνη ακόμα και κάτω από τα 2 δισ. ευρώ για το 2014. Πώς είναι δυνατόν, επομένως, να ενταχθεί και η δαπάνη των εμβολίων σε αυτό το συρρικνωμένο μέγεθος, το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αγορά φαρμάκων δεν θα αντιμετωπίσει δραματικές ελλείψεις;

emvol

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι αρνητικότατες πρώτα και κύρια για την προληπτική ιατρική. Αν δημιουργηθεί πρόβλημα στην πρόσβαση του κόσμου σε εμβόλια, τότε θα αυξηθεί η νοσηρότητα στη χώρα, άρα και η ανάγκη νοσηλείας στη δευτεροβάθμια υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία. Επόμενο είναι να αυξηθούν οι δαπάνες νοσηλείας των νοσοκομείων, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας θέτει ως στόχο την παραπέρα μείωσή τους. Αν συνυπολογιστούν και οι ελλείψεις σε φάρμακα που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τότε η δημόσια υγεία μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τέλος.

Επιπλέον αρνητικό δεδομένο αποτελεί η αύξηση που παρατηρείται τα χρόνια της κρίσης των μεταδοτικών ασθενειών στην Ελλάδα. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, πόσω μάλλον αν ενταχθούν και τα εμβόλια σε αυτή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα B, C, προειδοποιούν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Ένας ακόμη λόγος για να μείνει ανέπαφη η δαπάνη των εμβολίων είναι ο υπαρκτός κίνδυνος επιδημίας πολιομυελίτιδας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη Συρία και του κύματος προσφύγων που κατευθύνεται στις γειτονικές χώρες και στην Ελλάδα.

Αν η δαπάνη των εμβολίων ενταχθεί στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε πώς θα αντιμετωπιστούν τέτοιες έκτακτες καταστάσεις, προειδοποιούν σχετικές πηγές και τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «έγκλημα», «θα τελειώσουμε ως χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλλω τον Άδωνι

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Ήρθε η ώρα οι γιατροί να ρίξουν την κυβέρνηση;

Προμελετημένη μεθόδευση Γεωργιάδη με τις ευλογίες Σαμαρά

Τέλος στη δημόσια υγεία με υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη

Δήμαρχος Τήνου: Γιατί μήνυσα τον Άδωνι

Στη Δικαιοσύνη κατά του Γεωργιάδη γιατροί από τη Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά

«Τραγική και επικίνδυνη» η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Οργή γιατρών για τις δηλώσεις Άδωνι περί δόξας και απολύσεων