ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε... τεντωμένο σχοινί!

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε... τεντωμένο σχοινί!

Στο επίκεντρο της συνάντησης τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα και η ψήφιση του προϋπολογισμού

Εν μέσω της πίεσης που δημιουργεί η έλλειψη συμφωνίας με την τρόικα και η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλίμα στο εσωτερικό της δικομματικής είναι τεταμένο καθώς, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων κι ενώ στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν σημειώνεται πρόοδος.

samaras venizelos

Ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” στην διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί “κοινή γλώσσα” μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ τα μηνύματα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι ξεκάθαρα και προϊδεάζουν για σκληρή στάση.

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να είναι το πιο «καυτό» ζήτημα, ωστόσο τα αγκάθια είναι αρκετά.

Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

stournaras vroutsis

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γ. Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.

Κομβικό το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου

Με την επιστροφή τη τρόικας να θεωρείται αβέβαιη, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μην περάσει ο Γ. Στουρνάρας ένα εφιαλτικό απόγευμα στις Βρυξέλλες την 9η Δεκεμβρίου.

Ενόψει λοιπόν του κρίσιμου Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει:

  • Να κλείσει τα μέτρα για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου, δηλαδή διαθεσιμότητα και ΕΑΣ ώστε να έχει κάτι στα χέρια της για το Eurogroup.
  • Να υπάρξει κάποια πρόοδος στα μεγάλα αγκάθια (πλειστηριασμοί, απολύσεις, έκθεση ΟΟΣΑ για αγορές) ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή.
  • Να διασφαλίσει την κατάθεση την Πέμπτη του νομοσχεδίου ακινήτων στη Βουλή.
  • Να ψηφίσει χωρίς απώλειες το νέο προϋπολογισμό το Σάββατο.
  • Να επιτύχει αν όχι συμφωνία, τότε «ανοχή» για το θέμα πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι θα επιταχύνει τα διαρθρωτικά για να αποφύγει νέα μέτρα για το 2014.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνίες με... δόσεις για να γλιτώσουν την «κατσάδα» στο Eurogroup

«Γόρδιος δεσμός» οι πλειστηριασμοί

Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Σαμαρά-Βενιζέλο

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

«Βαρομετρικό χαμηλό» πάνω από το Μαξίμου

«Αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα για τους πλειστηριασμούς, πέφτουμε»

Μονομερής νομοθετική ρύθμιση για τα ακίνητα αν αρνηθεί η Τρόικα

Βενιζέλος: Δεν ζητάμε χάρες

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων