ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας:Να μας μειώσουν τόκους και να επιμηκύνουν την αποπληρωμή

Στουρνάρας:Να μας μειώσουν τόκους και να επιμηκύνουν την αποπληρωμή

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα δημοσιεύει σήμερα, στις οικονομικές της σελίδες, η εφημερίδα «Liberation».

«Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος» είναι τα λόγια του υπουργού με τα οποία τιτλοφορείται το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Ζαν Κατρεμέρ. Στους υπότιτλους, υπογραμμίζονται οι θέσεις του υπουργού ότι «η χώρα είναι, πλέον, πολύ κοντά στην έξοδο του τούνελ», η δε τρόικα «θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την αύξηση των φόρων και τη μείωση μισθών και συντάξεων». Στα πρώτα ερωτήματα του δημοσιογράφου, κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί «αξιόπιστη» η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και κατά πόσον θα υπάρξει «από φέτος, ισοσκελισμός του προϋπολογισμού» (εκτός του κόστους για την αποπληρωμή του χρέους), ο υπουργός απάντησε:

29bcb43ba4919d7c93845221a543bb4c lagardeoilren 768 480 c

«Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας: το 2014, θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ και αυτό μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%». Κατά την άποψη του υπουργού, η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει μάλιστα στο 3,8%. «Ίσως αυτό σας φαίνεται ασήμαντο», πρόσθεσε, «είναι, όμως, η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση». Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υπουργός επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ένα «μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» (πέραν του κόστους του χρέους) ύψους 340 εκατ. ευρώ, ήδη από το τέλος του χρόνου.

eurogroupdadsaas

«Για δε το 2014» πρόσθεσε, «το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ. Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ. Πρέπει να το υπογραμμίσουμε: μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει εκτελέσει ένα τεράστιο έργο, τόσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός χρησιμοποίησε για παράδειγμα το γεγονός ότι, από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2002, έως το 2009, η χώρα έχασε το 22% της ανταγωνιστικότητάς της, την οποία έχει σήμερα πλήρως ανακτήσει. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμα μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. «Μας απομένει ακόμη το 20% του δρόμου, για να καλύψουμε το σύνολο των στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ» ανέφερε.

Στην παρατήρηση ότι η τρόικα «δεν μοιάζει ιδιαίτερα ικανοποιημένη και δεν έδωσε πάντα το πράσινο φως για την αποδέσμευση των δόσεων κάθε φορά», ο υπουργός εξήγησε: «Οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά από κοινωνικής και πολιτικής απόψεως, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που για την ώρα τούς έχουμε παγώσει. Δεν θα πρέπει για θέματα δευτερεύουσας σημασίας, περιφερειακά, να τεθεί σε κίνδυνο, τη κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει και αυτή να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε συγχρόνως τους μισθούς και τις συντάξεις».

synt

Σε άλλη παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το χρέος -που θα ξεπεράσει το 174%, το 2014- παραμένει «μη βιώσιμο» και φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί το ποθούμενο 124% του ΑΕΠ το 2020, ο υπουργός υπενθύμισε τις υποσχέσεις των δανειστών σε σχέση με τις προσπάθειες της χώρας: «Στις 27 Νοεμβρίου του 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας βοηθήσουν, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, από τη στιγμή που κατορθώσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα» είπε. Παράλληλα, επισήμανε ότι «τον Απρίλιο του 2014, η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει τον στόχο και, από εκείνη τη στιγμή, θα μπορέσει να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση. Ας θυμηθούμε ότι ξεκινήσαμε, το 2009, από ένα έλλειμμα 10% του ΑΕΠ και, τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ, κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Καιρός είναι να δεχθούμε μια επιπρόσθετη βοήθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο «ιδανικός» τρόπος με τον οποίο οι πιστωτές -ουσιαστικά, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης- θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι «να δωρίσουν στην Ελλάδα το ήμισυ του χρέους». «Ξέρουμε όμως» πρόσθεσε, «ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Για να χορέψουμε όμως ταγκό, χρειάζονται δύο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών- μελών της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».

troika

Στο ερώτημα του Ζαν Κατρεμέρ αν η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί ένα είδος ανταλλαγής, δηλ. για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση του χρέους, ο υπουργός απάντησε: «Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό, στην πράξη, θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα, μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συναίνεση της ευρωζώνης». Τέλος, σχετικά με τη φοροδιαφυγή που δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, ο υπουργός εξήγησε: «Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με το εξής παράδοξο: παρ' ότι οι ονομαστικοί φορολογικοί δείκτες βρίσκονται στον μέσο όρο και ίσως πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εντούτοις τα έσοδα σε ποσοστά του ΑΕΠ είναι κάτω του μέσου όρου». Δύο είναι οι παράγοντες που, σύμφωνα με τον υπουργό, ερμηνεύουν το χαμηλό επίπεδο των εσόδων: η μεγάλη φοροδιαφυγή και οι πολλαπλές φορολογικές εξαιρέσεις.

«Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που είναι περισσότερες απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για τα νησιά που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ απ' ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες που θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2015. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες» κατέληξε ο υπουργός.

YPOYRGEIO OIKONOMIKON

Διάψευση του Υπ.Οικ. για ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων- «Χάθηκε» στην μετάφραση η «Liberation»

«Η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Liberation» δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και κατά τη μεταφορά στη γαλλική προφανώς παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του, αφού ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος». Αυτό αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που διαψεύδει το τελευταίο σκέλος του δημοσιεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύδει το Υπ.Οικ. τα δημοσιεύματα περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Γ. Στουρνάρας: Ο ρόλος του ΥΠΟΙΚ δεν είναι να είναι ευχάριστος

Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό θα φύγει!

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Αρπάζουν τα σπίτια από 3 εκατομμύρια Έλληνες!

Πρ. Παυλόπουλος: Μη ανεκτή η απελευθέρωση πλειστηριασμών

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014

Διαμαντόπουλος: Έρχεται η ώρα της Αριστεράς!

«Μαζί στις «κόκκινες γραμμές» αλλά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό»

Αβραμόπουλος: Έχουμε πάρει πάνω μας τη κατά το δυνατόν διάσωση των ΕΑΣ

Νικολόπουλος: Θανάσιμη η συνταγή της τρόικα-Έχει κότσια η κυβέρνηση;

Ν. Κακλαμάνης στην κυβέρνηση: Μην κοιμάστε ήσυχοι!

Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο

Μαριάς: Κυβέρνηση και Τρόικα πλανώνται πλάνην οικτράν

Κανέλλη: Ο προϋπολογισμός μετατρέπει το δημόσιο χρέος σε ιδιωτικό

Εικόνα ντροπής: Άδεια έδρανα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Στουρνάρα

Ροή Ειδήσεων