ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανασφάλιστη εργασία

Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανασφάλιστη εργασία

Η χορήγηση του ΕΚΑΣ, χωρίς ηλικιακό όριο, σε συνταξιούχους με αναπηρία και μετά την 1/1/2014, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, στο νομοσχέδιο για την ανασφάλιστη εργασία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, η συζήτηση του οποίου αρχίζει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη τροπολογία, περιλαμβάνονται ακόμα σειρά νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, πάνω από 450.000 πολίτες οι οποίοι είναι είτε άνεργοι, είτε συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Ειδικότερα για τις κατηγορίες αυτές, προβλέπεται:

- Επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες, που έχουν πενταετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα, αντί της 20ετίας που ισχύει σήμερα, και την εξαίρεση των προνοιακών επιδομάτων από το εισοδηματικό κριτήριο.

- Ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ανέργων και όσων επαγγελματιών έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς και των ανέργων νέων, με βελτίωση και διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου.

- Παράταση για ένα χρόνο της καταβολής των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων, όπου με ευθύνη του ΚΕΠΑ υπάρχει καθυστέρηση στην επανεξέταση των ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν:

- 350.000 άνεργους που δεν έχουν περίθαλψη.

- 75.000 συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, εκ των οποίων οι 20.000 θα έχαναν το ΕΚΑΣ την 1-1-2014, ενώ σε άλλους 55.000 έχει διακοπεί, ή θα διακοπεί τους επόμενους μήνες, η καταβολή της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος, λόγω καθυστέρησης στην επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ.

- 25.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, στους οποίους έχει διακοπεί η σύνταξη και η περίθαλψη με το νόμο 4093/2012.

ergasia 10

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά για τους ανασφάλιστους θα καταθέσει συμπληρωματική ρύθμιση στο επόμενο νομοσχέδιο, που θα επιλύει το πρόβλημα και για όσους λαμβάνουν μικρές συντάξεις από ελληνικούς φορείς ή φορείς τρίτων χωρών, για τους οποίους θα προβλέπεται ο συμψηφισμός με το ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου.

Με άλλες προτεινόμενες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, επιλύονται θέματα για εργαζόμενους με το καθεστώς των υπερβαρέων, για τους εργαζόμενους στην πρώην ΑΤΕ και για τους υπαχθέντες σε προγράμματα αυτασφάλισης. Την τροπολογία υπογράφουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και ο εισηγητής του κόμματος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος.

Διαβάστε επίσης:

ΓΣΕΕ: Το ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο μετά το 2015

Η τελευταία ευκαιρία για πρόωρες συντάξεις

Τροπολογία 34 βουλευτών της ΝΔ για την ηλικία συνταξιοδότησης αγροτών

Ψαλίδι στις συντάξεις για δικαιούχους 62 ετών και κάτω!

Σε πρόωρη συνταξιοδότηση 400.000 «τυχεροί» του Δημοσίου