Παράταση της ευρωπαϊκής εξεταστικής για το Μνημόνιο ζητά ο Τσίπρας

Newsbomb

Να παραταθεί η διάρκεια της ευρωπαϊκής Εξεταστικής για το μνημόνιο θα ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται το μεσημέρι σήμερα με τους δύο συνεισηγητές της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε, προκειμένου να διερευνήσει τα έργα και τις ημέρες της τρόικας στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του νότου με μνημόνιο, τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας και τον Γάλλο σοσιαλιστή Λιέμ Οάνγκ Νγκόε.

Εν συνεχεία, μάλιστα, θα συναντηθεί και με τους «σκιώδεις» εισηγητές των άλλων ευρωπαϊκών ομάδων. Παράλληλα ζητεί το έργο της Επιτροπής , η οποία στις αρχές του έτους έρχεται στην Αθήνα, να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί από το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση με την ανθρωπιστική κρίση που κυριαρχεί στη χώρα.

Non paper που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή συνάντηση αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, με τον αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας και το Γάλλο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Λιέμ Οάνγκ Νγκόε. Οι δύο ευρωβουλευτές είναι συνεισηγητές της εξεταστικής Eπιτροπής που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διερευνήσει το έργο της τρόικας στις τέσσερις χώρες σε Μνημόνιο – Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στους δύο εισηγητές την παράταση της διάρκειας και τη διεύρυνση της εντολής της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο, αλλά και τα "έργα και ημέρες" της τρόικας στις χώρες αυτές. Τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής μπορούν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από το επόμενο, νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται και οφείλουν να γνωρίζουν. Χωρίς τη διαφάνεια, το διαρκή δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο, αλλά και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη, χωρίς δηλαδή την άμεση εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και τη συνολική αλλαγή πορείας, η Ευρωζώνη θα είναι το θερμοκήπιο της εξαθλίωσης, της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Θα υπενθυμίσει, επίσης, πως το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής – για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει στους δύο συνεισηγητές έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνει την έκταση και το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ουδέποτε την τελευταία τετραετία της κρίσης οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησαν την παρέμβαση του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει έλεγχο στην τρόικα».

Αύριο το μεσημέρι, 12 Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντική συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και αντιπρόεδρο της ΕΕ Όλι Ρεν.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved