ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναίνεση για βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστ. φορέων

Συναίνεση για βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστ. φορέων

Σε μια θετική συγκυρία για τα κοινοβουλευτικά χρονικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση και την βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων και τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία συνάντησε ευρύτατη συναίνεση.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε οκτώ από τα 11 άρθρα του και δήλωσε «παρών» επί της αρχής, όπως και οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ ψηφίζει επίσης άρθρα και τοποθετείται κατά, όπως και η ΧΑ. Μια αποστροφή, ωστόσο του λόγου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου προκάλεσε την οξεία αντίδραση τόσο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση όσο και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και πυροδότησε εκ νέου σύγκρουση για το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε την πρόσκληση του προς τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει σε διάλογο στη Βουλή με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το μισθολογικό. Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να «αποκαλύψει» που θα βρει τα λεφτά ώστε να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για επαναφορά των συντάξεων και εισαγωγή νέων ασφαλισμένων στο σύστημα, αφού - όπως ανέφερε - οι προτάσεις αυτές κοστίζουν 7 δισ. ευρώ. «Θα τα βρει μέσα από το σύστημα ή μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί αν δεν είναι ένα από τα δύο είναι υποχρεωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει από πού θα βρει τα λεφτά. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», είπε.

mitr

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «πολύ μικρή παρέμβαση που δεν ωφελεί ουσιαστικά σε τίποτα», αυτό που (όπως είπε ο κ. Βρούτσης) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει σαν λύση στο Ασφαλιστικό, την επιστροφή των αποθεματικών των Ταμείων από το «κούρεμα». Όπως ανέφερε: το κομμάτι του PSI των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 12 δισ., υποπολλαπλάσιο δηλαδή της μισής ετήσιας δαπάνης (28,4 δισ.) για μία φόρα. Προηγήθηκε αναφορά του κ. Μητρόπουλου κατά την οποία το PSI ήταν για ένα προδιαγεγραμμένο, εκ προμελέτης, έγκλημα, το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε σχετικώς με την τοποθέτηση του κόμματός του στην αυριανή επί των άρθρων και των τροπολογιών ψηφοφορία ότι ψηφίζει για την επιβολή των προστίμων για ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία όπως και άλλα επτά άρθρα, ενώ κατά θα τοποθετηθεί στην τροπολογία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εξυπηρετεί τις τριγωνικές συναλλαγές, άρα τη φοροδιαφυγή μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και τη χαρακτηρίζει φωτογραφική.

Διαβάστε επίσης:

Μητρόπουλος: Αν είναι να φτάσουν 200 ευρώ οι μισθοί ...ναι στην δραχμή!

Σβήνουν πρόστιμα 1,2 δισ. για λαθρεμπόριο πετρελαίου