ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς – «Αγκάθι» η αναδιάρθρωση των Αμυντικών βιομηχανιών.

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, εξόφληση οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να υπάρξει πρόοδος στα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, επιδίδεται η κυβέρνηση.

Το μεσημέρι, οι δανειστές είχαν ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα .

Νέα συνάντηση με Χατζηδάκη την Κυριακή - Αμετακίνητη η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Αύριο στις 10 το πρωί θα συναντηθούν και πάλι οι εκπρόσωποι της τρόικα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τους πλειστηριασμούς καθώς ούτε σήμερα επήλθε συμφωνία, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση έληξε με την τρόικα να είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης.

Σημειώνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο να παραμένει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη για τη δικαστική προστασία και σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς κατά το πρότυπα του Ιρλανδικού μοντέλου που θα ισχύσει από το 2015.

Στο τραπέζι η αναδιάρθρωση των ΕΑΒ

Η ανοικτή εκκρεμότητα της αναδιάρθρωσης των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο που μένει να εκπληρωθεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση στο θέμα των προαπαιτούμενων.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι έχει υπάρξει μία πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μέχρι σήμερα επέμεναν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ η ελληνική πλευρά ήταν υπέρ μίας σταδιακής απελευθέρωσης με την εφαρμογή κριτηρίων προστασίας με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και πιθανότατα εισοδηματικά κριτήρια των ιδιοκτητών.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν εντονότερα την ερχόμενη εβδομάδα και εν συνεχεία έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα που θα επιστρέψει πιθανότατα τον Ιανουάριο.

Επιπλέον ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί και με τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το μέτρο λήγει στο τέλος του χρόνου. Έτσι από το 2014 ο ΦΠΑ στην εστίαση θα αυξηθεί και πάλι από το 13% στο 23% εάν δεν υπάρξει εφαρμογή άλλου μέτρου.

Διαβάστε επίσης:

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στουρνάρας: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!

Read more: