ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν έρθει η τρόικα

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν έρθει η τρόικα

-Κρίσιμο Eurogroupγια την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου.

-Μάχη για να εκταμιευτεί η δόση των 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Απριλίου

Μάχη με το χρόνο για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο δουλεύει πυρετωδώς με στόχο τη διευθέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ζητημάτων καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Κομβική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup των Βρυξελλών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα είναι ο πλέον δύσκολος, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν δεκάδες ανοικτά θέματα που άπτονται τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και των μεταρρυθμίσεων.

Εάν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με τους δανειστές, το επόμενο Eurogroup είναι στις 17 Φεβρουαρίου 2014. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαβουλεύσεις και θα έχει δρομολογηθεί το σχετικό νομοθετικό έργο από την Κυβέρνηση.

Στόχος είναι η Ελλάδα να πετύχει να αποσπάσει τη συγκατάβαση των δανειστών για καταβολή δόσεων ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2014.

Σημαντικό κομμάτι των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα εστιασθεί στο δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017.

Βάρος θα δοθεί και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, η απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των τελών υπέρ τρίτων, αλλά και αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:

«Καυτός» ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ε.Ε.

«Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια»

Προεδρία και τρόικα «παγώνουν» τον ανασχηματισμό