ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρία και τρόικα «παγώνουν» τον ανασχηματισμό

Προεδρία και τρόικα «παγώνουν» τον ανασχηματισμό

Η έναρξη της ελληνικής Προεδρίας, τυπικώς σε ένα 24ώρο, και με πανηγυρικό τρόπο στις 8 Ιανουαρίου όταν το Κολέγιο των Επιτρόπων υπό τον Εμανουέλ Μπαρόζο αναμένεται να συνεδριάσει στην Αθήνα, αλλά και ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που ξεκινά στα μέσα του μήνα, φαίνεται ότι οδηγούν στο ψυγείο τα σενάρια περί ανασχηματισμού που επίμονα διακινήθηκαν τα τελευταία 24ώρα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, που έχει δεχθεί εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση του ενώ και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι απαιτηθεί προκειμένου να φτάσει στις εκλογές του Μαϊου με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται διστακτικός έναντι των σεναρίων για αλλαγές τώρα στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε, τα περιθώρια που υπάρχουν είναι εξαιρετικά περιορισμένα, δεδομένου ότι η Προεδρία και η τρόικα λειτουργούν αποτρεπτικά για ρηξικέλευθες κινήσεις.

Ως προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα πιθανότητες απομάκρυνσής του δεν υπάρχουν, τουλάχιστον προς ώρας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να διέψευσε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο (και με λίγα «γαλλικά») στον Υπουργό Οικονομίας τα σενάρια περί αλλαγών και ενεργοποίησης του Χρύσανθου Λαζαρίδη με διάσπαση του Οικονομικών στα δύο. Άλλωστε, παρά την πίεση που ασκείται για αλλαγή προσώπου στο οικονομικό επιτελείο αλλά και την εκτίμηση του ίδιου του Μαξίμου ότι μία αλλαγή θα λειτουργούσε τονωτικά για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να είναι παρών. Το ίδιο ισχύει, σε μικρότερο βαθμό, και για το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης που θα πρέπει να «τρέξει» η ελληνική κυβέρνηση ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ωστόσο, αμετακίνητοι υπουργοί υπάρχουν και σε άλλα χαρτοφυλάκια. Παραδείγματος χάριν, ο κ. Νίκος Δένδιας δεν μετακινείται (σ.σ. αν και ο ίδιος ενδεχομένως θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από την ηλεκτρική καρέκλα του Δημοσίας Τάξεως για κάποιο άλλο υπουργείο). Άλλωστε, έχει αναλάβει να τρέξει όχι μόνον το ζήτημα της αστυνόμευσης των συνόρων, που θέτει η Ελλάδα κατά την Προεδρία της, αλλά και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για το ίδιο θέμα.

Στη θέση του παραμένει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το ανοικτό μέτωπο που υπάρχει ακόμη με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την έντονη δυσφορία του Μαξίμου για τα επικοινωνιακά του φάλτσα, το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Γεωργιάδης, άλλωστε, θα πρέπει να υλοποιήσει πολύ σύντομα την κινητικότητα στο χώρο ευθύνης του, που αποτελεί κεντρικό μέρος του προγράμματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, το οποίο και θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αμετακίνητοι για σειρά λόγων θα πρέπει να θεωρούν και άλλα στελέχη όπως οι Δημ. Αβραμόπουλος, Χ. Αθανασίου, Γ.Μιχελάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και, προφανώς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο εξωτερικών καθώς και τα βαριά πράσινα χαρτιά της κυβέρνησης όπως οι Γ. Μανιάτης, Μιχ. Χρυσοχοϊδης και Φώφη Γεννηματά.

Πέραν, ωστόσο, των «τεχνικών» δυσκολιών, ο Πρωθυπουργός μοιάζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού σε αυτή τη φάση καθώς θεωρεί ότι θα ήταν δώρο – άδωρο. Εκτιμά, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία δύσκολη περίοδο 3-4 μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων είναι υποχρεωμένη, ούτως ή άλλως, να προωθήσει σειρά μέτρων, πολλά εκ των οποίων αντιδημοφιλή. Εκτιμά συνεπώς πώς όποιο κέρδος από έναν ανασχηματισμό θα εξαερωθεί άμεσα, μέσα στον κύκλο των προβλημάτων και των εντάσεων που υπάρχουν.

Συνεπώς, σκέφτεται ότι πρέπει να κρατήσει το χαρτί των αλλαγών για επόμενη φάση. Πότε θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, μένει να φανεί. Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην έχει Γιάννη Στουρνάρα στη σύνθεσή της στις εκλογές του Μαϊου παραμένει ισχυρό. Υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δεν θα προχωρήσει ούτε σε αυτή την αλλαγή, εκτός αν η απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα γίνει δια της αναβάθμισής του σε κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, στη θέση του Γ. Προβόπουλου. Υπό την έννοια αυτή, και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα, ο κ. Σαμαράς θα κρατήσει τον ανασχηματισμό για μετά τις κάλπες, ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών δεν θα είναι τέτοιο ώστε ακόμη και ένας ανασχηματισμός να μην επαρκεί για την αναστροφή της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Ποδαρικό… με Τόμσεν

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο