ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφυλακίσ​τηκε για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Δ. Παπαχρήστο​ς

Προφυλακίσ​τηκε για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Δ. Παπαχρήστο​ς

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας WEGMANN, που κατηγορείται στην υπόθεση προμήθειας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων.

Ο κ. Παπαχρήστος κατονομάστηκε από τον προσωρινά κρατούμενο πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Α. Κάντα ως ένα από τα πρόσωπα που «μοίρασε» χρηματικά ποσά για «ωφέλιμες πληρωμές».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750 χιλιάδων ευρώ ως ...δώρο για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Η σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και εταιρίας KRAUUS - MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

Σε λογαριασμούς του εντοπίστηκαν εισροές και εκροές 4,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 εκατ. ευρώ φαίνεται να ομολόγησε ότι είναι μίζες. Όταν ρωτήθηκε ωστόσο, για ποιο λόγο είχε λάβει από τη WEGMANN τα υπόλοιπα χρήματα, ο κ. Παπαχρήστου απάντησε ότι τα χρήματα αυτά ήταν δικά του, «για τα έξοδα του».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο Κάντας εισέπραξε 950.000 ευρώ αντί 750.000 που ισχυρίζεται ο ίδιος, εκ των οποίων τα 300.000 ευρώ, τα πήρε σε μετρητά.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ακόμα ότι ο αντιπρόεδρος της WEGMANN Έσλερ πήρε πίσω ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Παπαχρήστου ρωτήθηκε εκ νέου για τις διαδρομές μαύρου χρήματος και πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά δεν έδωσε νέα ονόματα, πλην δυο απόστρατων αξιωματικών που έλαβαν συνολικά 54.000 ευρώ.

Οι απαντήσεις που έδωσε κρίθηκαν αόριστες.

Διαβάστε επίσης:

«Ανοίγουν στόματα» για τις μίζες των εξοπλιστικών

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

Σε ποιους μοίρασε μίζες 3 εκατ. ευρώ ο Π. Ευσταθίου

Απολογείται ο Π. Ευσταθίου για τα εξοπλιστικά

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τα 7 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο Α. Κάντας

Επέστρεψε τα πρώτα 7 εκατ. ευρώ απο τις μίζες ο Α. Κάντας

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Παπαχρήστου

Διερευνά «αν και τι ήξερε ο Σημίτης» ο ανακριτής για τα εξοπλιστικά