ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Να τα βρει στα χαμένα «Ζάππεια» τα ισοδύναμα ο Γεωργιάδης!

ΠΑΣΟΚ: Να τα βρει στα χαμένα «Ζάππεια» τα ισοδύναμα ο Γεωργιάδης!

Σκληρή επίθεση εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και εμμέσως εναντίον της ΝΔ εξαπέλυσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα των 25 ευρώ:

«1. Η επιβάρυνση του 25ευρου για την εισαγωγή ασθενούς στα Νοσοκομεία, καθιερώθηκε με τον Ν. 4093/12 (παρ. Iβ) ο οποίος ψηφίστηκε ως ένα άρθρο στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά από μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων και διαφωνιών/ αλλαγών σε άρθρα ή παραγράφους του Σ/ Ν.

2. Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πάντα όμως στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδικίες εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της Προγραμματικής Συμφωνίας της Κυβέρνησης, είναι η γραμμή που αποδίδει αποτέλεσμα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο.

Αυτό πράξαμε και από το Σεπτέμβριο θέτοντας ζήτημα στον Υπουργό Υγείας (κατά την διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας μας) με στόχο την επανεξέταση και μη υλοποίηση της επιβολής του 25ευρου.

Μάλιστα στις 9/10/2013 ο εισηγητής μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Γ. Κουτσούκος, έθεσε ανοιχτά και δημόσια το θέμα, τονίζοντας ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να παρέχει καθολικές υπηρεσίες και ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από άλλα έσοδα.

koutsoukos

Άλλωστε οριζόντια μέτρα, όπως τα 25 ευρώ ανά νοσηλεία σε νοσοκομείο, δεν αποδίδουν αποτελέσματα και είναι άδικα γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά από κρίσιμα κριτήρια.

3. Ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν αρνήθηκε το θέμα που έγκαιρα του θέσαμε, αλλά σε συνεχείς δηλώσεις του σε Μ. Μ. Ε. έκανε λόγο για απόσυρση της διάταξης ή για περιορισμό της στους «έχοντες και κατέχοντες» θεσπίζοντας οικονομικά κριτήρια.

Παραπέμπουμε σχετικά αποσπάσματα:

Α. Γεωργιάδης στο ΣΚΑΪ 25/09/2013

«Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια με πλαφόν τα 11.000 ευρώ, ενώ εξαιρούνται οι χρόνια πάσχοντες».

Β. Γεωργιάδης στο STAR 24/09/2013

«Μόνο οι έχοντες και κατέχοντες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων θα πληρώνουν 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία». Γ. Γεωργιάδης in. gr 27/11/2013

«Εξετάζεται η απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα Νοσοκομεία».

Ας σταματήσει λοιπόν να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την φθηνή δικαιολογία ότι η διάταξη αυτή είχε ψηφισθεί πριν από ένα χρόνο.

4. Ο Υπουργός Υγείας γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι και άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και είχαν ψηφισθεί στη Βουλή, επανεξετάσθηκαν και άλλαξαν από την ίδια την Κυβέρνηση.

Για παράδειγμα αναφέρουμε την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τη μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, την πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, την πρόσφατη απόφαση για μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά ανάπηρους. Εκτός εάν επανεξετάζονται μόνο τα θέματα που κρίνει κατά το δοκούν η ΝΔ.

5. Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην Οικονομία βελτιώνεται, ότι υπάρχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το 2014 είναι χρονιά αποκατάστασης αδικιών είναι πρέπει να το εννοούμε και απόλυτα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται επομένως μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό των προσπαθειών του και κυρίως των θέσεων και των προτάσεών του. Τα «ισοδύναμα» που επικαλείται ο κ. Υπουργός ας ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα «Ζάππεια» που χάθηκαν.

adwnis-attiko

Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ στήριξε πρόσφατα και την εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία τόσο με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, όσο και με τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Ας αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους.

Και όταν δηλώνει δημοσίως (στο Mega σήμερα) ότι η διαμάχη του 25ευρου είναι «για τρίχες» ας σκεφτεί το πόσο «τρίχες» θα το θεωρήσει ένας άνεργος, ένας φτωχός που έχει ανάγκη.

Και όσο για το ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνει τον «τζάμπα τιμητή των πάντων» ας μας πει τη συνολική πρότασή του για τον τομέα της υγείας.

6. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην απόσυρση του 25ευρου αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και στην Κυβέρνηση και μετά στη Βουλή.

Επίσης θα επαναφέρει και θα επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας που είχε πρόσφατα υποβάλει, για τους ανάπηρους, τους ανασφάλιστους που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και τους υπερήλικες που δεν δικαιούνται σύνταξη».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει ισοδύναμο για τα 25 ευρώ το συζητάμε

Ο Σαμαράς, τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία και οι αλλοδαποί

ΟΕΝΓΕ: Καταστροφικό το μέτρο των «25 ευρώ» για τον ασθενή

Σχόλιο του ΚΚΕ για τα «25 ευρώ» και το 1 ευρώ στις συνταγές

Στα χαρακώματα ΠΑΣΟΚ – Γεωργιάδης για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ με το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική ανευθυνότητα στην Υγεία

Από σήμερα το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ