ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παίρνει πίσω τις τροπολογίες για τους καναλάρχες ο Χρυσοχοϊδης

Παίρνει πίσω τις τροπολογίες για τους καναλάρχες ο Χρυσοχοϊδης

Μετά την κατακραυγή και τη σθεναρή πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υποδομών παίρνει πίσω τις ευνοϊκές τροπολογίες που θα έδιναν ακόμα μια παράταση στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών να πάρουν άδειες για τις κεραίες που έχουν.

Τα «δώρα» που έχουν παραχωρήσει οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις στους καναλάρχες είναι πάρα πολλά και ισάξια της εικοσαετούς ασυλίας την οποία απολάμβαναν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών από συστάσεως της περίφημης ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό - τον Νοέμβριο του 2013 - και εν μέσω κρίσης και σφοδρής φορολογικής λαίλαπας η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην υπερψήφιση του άρθρου 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και έτσι η Βουλή έδωσε «άφεση αμαρτιών» στο 23χρονο αμαρτωλό παρελθόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Για την ιστορία και μόνο θυμίζουμε ότι με 154 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το άρθρο 18 που περιλαμβανόταν σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορούσε στις τηλεοπτικές άδειες, με βάση το οποίο οι «ενδιαφερόμενοι» είχαν καταφέρει να πάρουν παράταση μέχρι τις 31-12-2014 για την τακτοποίηση των ζητημάτων που αφορούν τις άδειές τους.

Σήμερα, με τις συγκεκριμένες τροπολογίες που παρολίγο να περάσουν, θα έπαιρναν άλλα δύο χρόνια ασυλία μέχρι το 2016, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν παράνομα, ασύδωτα και τσάμπα. Ευτυχώς μετά τις έντονες πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.), το υπουργείο Υποδομών αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αποσύρει τις συγκεκριμένες τροπολογίες.

Πιο συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν τελικώς από τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη οι δύο υπουργικές τροπολογίες που αφορούσαν σε παράταση στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για να πάρουν άδεια για τις κεραίες που έχουν, αλλά και στον διορισμό από το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογητή του τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το αίτημα της απόσυρσης έθεσαν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς. Για «δώρο στους καναλάρχες που τους δίνει παράταση μέχρι και το 2016 για την νομιμοποίηση αδειών κεραιών εκπομπής», έκανε λόγο ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι η προθεσμία εκπνέει τον Μάρτη του 2014. «Έχετε δεσμευθεί για διαγωνισμό και όχι για τζάμπα άδειες για τους καναλάρχες. Φέρτε την ρύθμιση σε αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο έχετε δεσμευθεί, όχι εν κρυπτώ και παραβύστω», πρόσθεσε.

Papadimoulis2

«Φέρνετε τροπολογίες που απαλλάσσουν τους καναλάρχες, την στιγμή που ζητάμε να μην μπει το εισιτήριο των 24 ευρώ στα νοσοκομεία», είπε ο Ν. Μαριάς.

Marias Notis01

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εξαίρω και αναγνωρίζω την προσήλωσή σας στη νομιμότητα και τον κανονισμό της Βουλής» και πρόσθεσε: «Δεν αποσύρονται γιατί δεν υπάρχουν τροπολογίες. Τελειώσαμε. Θέλω να είμαι σαφής: για μένα δεν υπάρχουν τέτοιες τροπολογίες».

τροπολογια καναλαρχες

Ωστόσο ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπερασπίσθηκε την ουσία των τροπολογιών λέγοντας ότι «ούτε δωράκια είναι, ούτε δωρεές, ούτε παροχές σε κανένα. Είναι τακτοποίηση που πρέπει να γίνει» και ότι υπάρχει αίτημα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

«Ζητώ και από την κυβέρνηση να παγιωθεί αυτή η πρακτική. Να τελειώνουμε με τις άσχετες εκπρόθεσμες τροπολογίες», σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης.

Έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση έκανε πίσω και απέσυρε την επίμαχη τροπολογία, η οποία είναι τουλάχιστον προκλητική για έναν λαό που δοκιμάζεται καθημερινά και δίνει μάχη να επιβιώσει εν μέσω της φορολογικής λαίλαπας και της ύφεσης που συντρίβει τον κοινωνικό ιστό και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν τελικά η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βάλει το δάκτυλο επι τον τύπο των ήλων και να σπάσει αυτό το 23χρονο απόστημα. Αν δηλαδή θα εισπράξει κάποια στιγμή τα περίφημα χρέη των καναλαρχών και αν θα ρυθμίσει επί το δικαιότερο το φορολογικό καθεστώς των καναλιών.

Διαβάστε ακόμη:

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από την κυβέρνηση στους καναλάρχες

Κουρεύουν τα δάνεια των καναλαρχών, την ώρα που μας παίρνουν τα σπίτια