ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές χωρίς το όνομα και το έμβλημά του

Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές χωρίς το όνομα και το έμβλημά του

Οι κινήσεις Βενιζέλου και η στάση των “58” κρίνουν το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ και οι “58” αναζητούν τρόπους συνύπαρξης και συμπόρευσης στις ευρωεκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με το συντονιστικό των “58” και τον επικεφαλής τους Γ. Βούλγαρη για να δουν πώς θα προχωρήσουν μαζί.

Το σχέδιο

ΠΑΣΟΚ και «58» σχεδιάζουν κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με το όνομα «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη».

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση των «58», το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα. Η συγκρότηση της Παράταξης θα πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που αυτονόμως, με δικές τους διαδικασίες, θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια.

58

Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία.

Το σημαντικό είναι πως για πρώτη φορά από το 1974 που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, δεν θα κατέλθει στις εκλογές με το όνομά του και το έμβλημά του, ενώ είναι σαφές ότι ξεκινούν διαδικασίες ευρύτερης αναδιάταξης του χώρου, με επίκεντρο τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα «αγκάθια»

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η περίφημη συνδιάσκεψη ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενος και από την εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί θέμα επιβίωσης για το κόμμα τη διοργάνωσή της, ενώ οι “58” πιστεύουν ότι έτσι θα τους καπελώσει η Χαρ. Τρικούπη.

Όπως τονίζουν στελέχη των “58”, η “Ελιά” δεν πρέπει να καπελωθεί από ένα ΠΑΣΟΚ που καταρρέει και εμφανίζεται απαξιωμένο στην κοινωνία, διότι αυτή η στάση μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την Κεντροαριστερά.

Από την άλλη ο Ευ. Βενιζέλος καλείται να διαχειριστεί και τη γκρίνια στη Χαρ. Τρικούπη με ορισμένα στελέχη να τονίζουν ότι ένας οργανωμένος πολιτικός φορέας όπως το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συρθεί πίσω από μια ομάδα διανοουμένων.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε επίσης:

Σε δεινή θέση ο Κουβέλης

Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει την ανακοίνωση των «58»

Ο κρισιμότερος σταθμός στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Η σκληρή στάση των δανειστών πυροδοτεί πολιτικά σενάρια

Οι δημοσκοπήσεις πυροδοτούν σενάρια διεύρυνσης σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ