ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κρισιμότερος σταθμός στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Ο κρισιμότερος σταθμός στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ

-Οι κινήσεις Βενιζέλου, οι «58», οι ζυμώσεις και η μάχη για πολιτική επιβίωση

-Διαβουλεύσεις, μυστικά δείπνα, εντάσεις και διλήμματα στο δρόμο προς τις κάλπες

Οι Ευρωεκλογές του 2014 αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ ίσως τον κρισιμότερο σταθμό της ιστορίας του.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η κατεύθυνση που θα πάρει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του επιβίωση.

Η εικόνα του κόμματος τα τελευταία δύο χρόνια είναι απογοητευτική με τα ποσοστά του να μειώνονται συνεχώς και τους άλλοτε πιστούς του ψηφοφόρους να έχουν στρίψει κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να παραμένουν πολιτικά “άστεγοι”.

Το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών πέφτει στον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος με την πολιτική του αλλά και την στάση του ως πρόεδρος απομάκρυνε τους ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι εξαιτίας του το ΠΑΣΟΚ έχασε τον χαρακτήρα του όταν δέθηκε στον “άρμα” του Σαμαρά.

Κανείς εξάλλου δεν πιστεύει ότι το Κίνημα είναι ακόμα Σοσιαλιστικό.

Η παρουσίαση ενός ευρωψηφοδελτίου με αξιόπιστο και ισχυρό προφίλ αποτελεί για τη Χαριλάου Τρικούπη τη μοναδική διέξοδο από την εσωστρέφεια και τον μοναδικό τρόπο για να αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει δημοσκοπικά δίνοντας ξανά το στίγμα στην πολιτική σκηνή.

beni

Το στοίχημα των Ευρωεκλογών

Για το ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο τελευταία ευκαιρία για πολιτική επιβίωση αποτελούν οι Ευρωεκλογές.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, μυστικά δείπνα μεταξύ στελεχών, ενστάσεις, εντάσεις, διλήμματα για τους «58», εσωτερικές έριδες και αναταράξεις συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό του Κινήματος στην πρεμιέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται σε αναβρασμό περιμένοντας τις αποφάσεις του Ευ. Βενιζέλου για τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το νέο ευρωψηφοδέλτιο.

Η αίσθηση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καθυστερήσει δραματικά να χαράξει μία στρατηγική για τον τρόπο που θα κινηθεί εν όψει της επικείμενης κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κόμματος αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή ερωτηματικό αποτελεί το ποιος θα τοποθετηθεί επικεφαλής του νέου ευρωψηφοδελτίου.

pasok-ko9

Οι διαφωνίες για τον κεντρικό σχεδιασμό είναι δεδομένες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν ο Ευ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες δεν αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορείται ότι δεν ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ αλλά με την προσωπική του πολιτική επιβίωση, δηλώνει αποφασισμένος να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν για το ΠΑΣΟΚ μια δυνατή αφετηρία για την προεκλογική εκστρατεία.

Μάλιστα έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι εντός του Γενάρη θα έχουν συμβεί πολιτικά «γεγονότα» με τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ευρύτερης πολιτικής οικογένειας, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς που θα σημάνουν το σάλπισμα της αντεπίθεσης για τους Σοσιαλιστές.

Ταυτόχρονα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει - σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες – ότι «δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί οποιαδήποτε ανακύκλωση της εσωστρέφειας, που αδικεί το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσει τη σύνθεση 5 επιτροπών (συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, συνεργασίας ευρωεκλογών, προγράμματος και εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, νομαρχιακές επιτροπές δράσης) όπου «θα κληθούν να μετάσχουν όλα τα διαθέσιμα στελέχη χωρίς καμία διάκριση».

Οι συνεργασίες

«Κλειδί» χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ τις συνεργασίες που θα επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι «11», οι «75», οι «7», οι κορυφαίοι και οι νεότεροι αλλά φιλόδοξοι δεν αποτελούν άλλωστε παρελθόν αλλά παρόν στο ΠΑΣΟΚ. Με κινήσεις, δηλώσεις και παρεμβάσεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αλλά προς το παρόν αρέσκονται στο να διατηρούν ισορροπίες.

Η σχέση και η ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους «58» και άλλες δυνάμεις αποτελούν εν τω μεταξύ το «κλειδί» για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Διαβάστε επίσης:

Η σκληρή στάση των δανειστών πυροδοτεί πολιτικά σενάρια

Οι δημοσκοπήσεις πυροδοτούν σενάρια διεύρυνσης σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σταινμάγιερ σε Βενιζέλο: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

S.Z.: Ο Βενιζέλος έριξε με πραξικόπημα τον Παπανδρέου και λαϊκίζει

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελληνική Προεδρία

Όλα για όλα τα παίζει ο Σαμαράς

Ούτε ο Ανδρέας είχε πάει στο Ζάππειο το 1979…Αλλά τότε ο Βενιζέλος...