ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πει ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή

Τι θα πει ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας

Στο Στρασβούργο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ο οποίος θα μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, παρόντος του προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, του προέδρου της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του ΕΚ Μ. Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να απαντήσει σε 35 περίπου ερωτήσεις ευρωβουλευτών και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών του ΕΚ, καθώς με αυτούς τους ανθρώπους η ελληνική προεδρία θα πρέπει να συνεργαστεί για τουλάχιστον τρεις μήνες έως τις ευρωεκλογές και αν επιθυμεί να αφήσει κάποιο κανονιστικό έργο πίσω της, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους.

Κύκλοι του κοινοβουλίου δεν περιμένουν ένταση ή αντεγκλήσεις προερχόμενες από τις δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές) όμως, κριτική αναμένεται από την αριστερά, τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς.

Ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει την αυριανή συνεδρίαση ως ευκαιρία προκειμένου να πείσει αφενός για την πρόοδο της Ελλάδας και να κλείσει τα στόματα της αμφισβήτησης που άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες, αφετέρου δε να κερδίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων βουλευτών έναντι της κυβέρνησής του που δοκιμάζεται στο δρόμο προς τις κάλπες.

Θεωρείται αυτονόητο ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν, αν και ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί η συνεδρίαση να επικεντρωθεί στο ελληνικό πρόβλημα και όχι στην ελληνική Προεδρία, θα είναι και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η Αθήνα στέλνει ήδη κατευναστικά μηνύματα προς όλες τις πλευρές, κυρίως μέσω του Γ. Στουρνάρα που δύο φορές, τις τελευταίες ημέρες, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο κουρέματος.

Αυτό που περιμένουν όλοι στο Στρασβούργο να ακούσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι έναν καθησυχαστικό λόγο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Περιμένουν να ακούσουν ότι το πρόγραμμα εκτελείται, ότι αποτελέσματα θα φανούν σύντομα, η επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται ένα εξάμηνο μακριά και η χώρα έχει βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη.

Αμηχανία για τις κινήσεις της τρόικας

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνουν οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δημιουργώντας προβλήματα στην ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί εμπλοκή με την επιστροφή των ελεγκτών, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του eurogroup, η τρόικα έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα, 15 Ιανουαρίου με στόχο να κλείσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η 27ή Ιανουαρίου και το eurogroup έχει σαφώς χαθεί, ενώ ακόμα και το επόμενο eurogroup της 17ής Φεβρουαρίου είναι αμφίβολο αν θα το προλάβει η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή στήριξη στο δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο Πρωθυπουργός

Όλι Ρεν: Κυνικός και αυταρχικός

Η Ευρωβουλή επιτίθεται στην τρόικα

Αποκαλυπτική η έκθεση Κάρας για τα λάθη της Τρόικας στην Ελλάδα

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

Σενάρια για καθυστέρηση της τρόικας και μετάθεση της δόσης

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»