ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούσε όπως εμείς στην αντιπολίτευση

Σαμαράς: Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούσε όπως εμείς στην αντιπολίτευση

«Είμαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης και όχι εναντίον της» δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στους ευρωβουλευτές μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατ' αρχήν απευθύνθηκε στον Βρετανό ευρωβουλευτή Νάιζελ Φάρατζ, ο οποίος τού είχε πει νωρίτερα ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία, σε Μη Δημοκρατία. «Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός με δηκτικό τρόπο για τον ευρωσκεπτικισμό του κ. Φάρατζ.

sa1

Ακολούθως απάντησε σε δέσμη ερωτήσεων για τη Χρυσή Αυγή: «Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής» εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Για την επένδυση στις Σκουριές, σημείωσε ότι είναι απόλυτα νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών και θα προστατευθεί.

Για την τραπεζική ένωση, είπε ότι θα πρέπει να γίνει τριμερής διάλογος για τον μηχανισμό εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και θα στεφθεί με επιτυχία. Θα είναι όμως δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις.

sa2

Για την Ανάπτυξη στην ΕΕ επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενισχύσουμε την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην τρόικα δήλωσε: «Για την τρόικα έχω εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Πίεζα, όμως, για βελτιώσεις ακόμη κι όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Μακάρι να είχα κι εγώ μία τέτοια αντιπολίτευση. Έχουν αντιμετωπιστεί πολλά λάθη και το πρόγραμμα αποδίδει».

Σχετικά με την Κύπρο και την Τουρκία, τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης για το τέλος της παράνομης κατοχής και διχοτόμησης. Δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για την διαπραγμάτευση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από αυτό, όμως, όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κρατική οντότητα, είναι θέμα της ΕΕ.

sa3

"Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και αλλάζει ριζικά"

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε νωρίτερα από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός.Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια και φάνηκαν πολλά ελλείμματα, αφήνοντας αιχμές και για ορισμένους χειρισμούς από τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Θέλουμε ένα ισχυρό και υπεύθυνο Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «η κρίση ξεπερνιέται, μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

sa4

«Αποτυχία», πρόσθεσε, «δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι και άμα όταν πέσεις ξανασηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία».

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, ωστόσο επέρριψε ευθύνες για την παρατεταμένη κρίση και στους δανειστές.

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρή κόντρα Σαμαρά με Βρετανό ευρωβουλευτή

Σαμαράς: Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και αλλάζει ριζικά (vid)

Τι θα πει ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή

Ευρωπαϊκή στήριξη στο δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο Πρωθυπουργός

Όλι Ρεν: Κυνικός και αυταρχικός

Η Ευρωβουλή επιτίθεται στην τρόικα