ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και αλλάζει ριζικά (vid)

Σαμαράς: Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και αλλάζει ριζικά (vid)

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια και φάνηκαν πολλά ελλείμματα, αφήνοντας αιχμές και για ορισμένους χειρισμούς από τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Θέλουμε ένα ισχυρό και υπεύθυνο Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «η κρίση ξεπερνιέται, μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αποτυχία», πρόσθεσε, «δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι και άμα όταν πέσεις ξανασηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία».

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, ωστόσο επέρριψε ευθύνες για την παρατεταμένη κρίση και στους δανειστές.

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της.

samaras1

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι η Ευρώπη δουλεύει», είπε ο πρωθυπουργός. «Προτεραιότητα της προεδρίας μας είναι να προχωρήσουμε όλα όσα έχουν ήδη ξεκινήσει», σημείωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως ενώ στην αρχή το πρόγραμμα δεν έβγαινε, τώρα ορισμένες φορές ξεπερνάει και τους στόχους.

Επίσης ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία που εμφανίζει η χώρα. «Η Ελλάδα κατάφερε την μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση. Πέτυχε σε τρία χρόνια μείωση του ελλείμματος της αλλά για να το κάνει αυτό έπεσε στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του ΄30».

Παράλληλα όπως είπε «η ανεργία από 7% ξεπέρασε το 27%. Εύχoμαι το δράμα αυτό να μην το ξαναπεράσει ποτέ καμία άλλη χώρα».

Ωστόσο σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό το σημαντικό είναι ότι μέσα τέτοιες συνθήκες η Ελλάδα κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση στην διεθνή κατάταξη του ΟΟΣΑ για την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών.

«Το 2013 για πρώτη φορά η Ελλάδα έβγαλε για πρώτη φορά δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ για το 2014 προβλέπεται ότι για πρώτη φορά θα έχει ανάκαψη μετά από 6 χρόνια ύφεσης.

Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά αλλά πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «πριν 1,5 χρόνο η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης - Ανέφεραν ότι θα βγούμε από το ευρώ - Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες».

«Θέλω να ευχαριστήσω του λαούς της Ευρώπης για την στήριξη στην Ελλάδα», τόνισε ενώ σημείωσε ότι επίτευγμα της Ευρώπης είναι η αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα πει ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή

Ευρωπαϊκή στήριξη στο δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο Πρωθυπουργός

Όλι Ρεν: Κυνικός και αυταρχικός

Η Ευρωβουλή επιτίθεται στην τρόικα

Αποκαλυπτική η έκθεση Κάρας για τα λάθη της Τρόικας στην Ελλάδα

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

Σενάρια για καθυστέρηση της τρόικας και μετάθεση της δόσης

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»