ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας

Βενιζέλος: Υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας

Συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ερωτηθείς από τον Γάλλο δημοσιογράφο αν υπάρχει φόβος κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας πως υπάρχει «επιδείνωση της ύφεσης και της κοινωνικής κρίσης. Το κλίμα είναι πεσιμιστικό, στην Ελλάδα υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας. Ο πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ανισότητες, τις οποίες από τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε. Είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε ορισμένες απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η κοινωνική ασφάλιση για τους ανέργους».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει ένα νέο «κούρεμα» του χρέους αλλά «εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση».

«Όχι, δεν ζητάμε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο ιδιωτικός τομέας μας παραχώρησε οικειοθελώς ένα κούρεμα 130 δις ευρώ το 2012, χωρίς ο Ευρωπαίος πολίτης να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους – επιτόκια, διάρκεια, δομή των εξοφλήσεων. Η σχέση μας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν είναι σχέση εμπορική, είναι προπάντων πολιτική. Το πρόβλημα των εταίρων μας είναι να τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους, δεν είναι να πλουτίσουνε χάρη στην Ελλάδα. Εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση. Αλλά είμαστε ρεαλιστές».

Απαντώντας για τις ισορροπίες στη Βουλή στην οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μόλις τρεις ψήφους πλειοψηφία απαντά: «τρεις ψήφοι είναι καλή πλειοψηφία. Δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19 έως 20%. Δεν τον βλέπω να παίρνει την εξουσία. Αυτό που απεναντίας είναι αληθές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγάλο θύμα της κρίσης. Δεχθήκαμε να κυβερνήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και έτσι χάσαμε την επαφή με τις κοινωνικές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά το προοδευτικό ιδεολογικό ρεύμα εξακολουθεί να υπάρχει και θα εργαστούμε ώστε να το συσπειρώσουμε. Πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι στην κοινοβουλευτική ζωή. Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο προχωρήσαμε είναι η μοναδική υπάρχουσα εθνική στρατηγική».