ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανοί σε παράκρουση: «Θα αποκαλούμαστε όπως θέλουμε»

Σκοπιανοί σε παράκρουση: «Θα αποκαλούμαστε όπως θέλουμε»
Αρχείου - AP

Σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χριστιάν Μίτσκοσκι, μεταξύ άλλων, κάνει υποδείξεις την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τη χώρα του και μας προκαλεί να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Τα Σκόπια επιστρέφουν στον ανιστόρητο “μακεδονισμό” και προκαλούν ασύστολα την Ελλάδα με ψευτοτσαμπουκάδες από το παρελθόν αφού τα κενά της κατάπτυστης συμφωνία των Πρεσπών τους επιτρέπουν να υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές.

Κοινή προσέγγιση με την πρόεδρο του μορφώματος των Σκοπίων Γκιορντάνα Σιλιάνκοφσκα, φαίνεται να ακολουθεί ο πρόεδρος του VMRO και, όπως όλα δείχνουν, νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί, ενώ ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο οποίος τον κάλεσε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα στην ορκωμοσία της, τόνισε ότι ήταν αξιοπρεπής και ότι «περίμενε συγχαρητήρια από τον νότιο γείτονά μας». Μεταξύ άλλων, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις – όπως τις χαρακτήρισε – προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα να πάει στο δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Μίτσκοσκι ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί πως παραβιάζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο» και πως «θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει». Ο ίδιος έκανε λόγο για απειλές και εμπόδια από την Ελλάδα, αν και όπως ισχυρίστηκε επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή με την κατασκευή μνημείων. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στην πολιτική δύναμη, περιμένω να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO και η κυβέρνηση εκεί, υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία».

Σε ένα παραλήρημα προκλητικότητας προχώρησε ακόμα παραπέρα κάνοντας μας υποδείξεις: «Δεν έχουμε καμία παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί μπορούμε να τα πούμε. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μίτσκοσκι.

Ο Μητσοτάκης βάζει στο τραπέζι το βέτο

Η εντεινόμενη και επιθετική ρητορική των Σκοπίων δεν έμεινε βεβαίως αναπάντητη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ψήφισή τους έκανε λόγο για “πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», υποστηρίζοντας ότι ζητά “να απωλέσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο”.

Τόνισε ότι ο ίδιος προειδοποίησε με σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και στον δρόμο της προς την Ευρώπη.

Να σημειώσουμε ότι ήδη τα Σκόπια αντιμετωπίζουν ένα σκληρό βέτο από τη Βουλγαρία η οποία απαιτεί να συμπεριληφθεί το Βουλγαρικό στοιχείο σε μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, ως συστατικό στοιχείο του κράτους. Κάτι στο οποίο αντιδρά το VMRO-DPMNE. Παράλληλα, η νέα κρίση στις σχέσεις με το γειτονικό κρατίδιο δείχνει πόσο πρόχειρη και επικίνδυνη ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις