ΕΘΝΙΚΑ

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να καταγγείλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών» - Πώς μπορεί να γίνει αυτό νομικά

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να καταγγείλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών» - Πώς μπορεί να γίνει αυτό νομικά

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πήρε τη σκυτάλη της ανιστόρητης προκλητικότητας από την πρόεδρο, και την Πέμπτη δήλωσε ότι... «θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει». Ο διεθνολόγος Δημήτρης Σταθάκοπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr θεωρεί ότι ίσως ήρθε η ώρα η χώρα μας να καταγγείλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Να ενεργοποιηθεί άμεσα η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, με σκοπό την ακύρωσή της, λόγω της αμετανόητης και προσβλητικής ανυπόστατης πράξεως της Προέδρου Δημοκρατίας της Γειτονικής χώρας , λόγω θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, γνωστής και ως ρήτρας rebus sic stantibus (άρθρο 62 της Συμβάσεως της Βιέννης), ζητάει ο νομικός και διεθνολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Παρότι πρακτικά είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ένα τέτοιο καταγγελτικό επιχείρημα, αφού πρέπει να αποδειχθεί ότι επήλθε σημαντικότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση των υποχρεώσεων της μίας πλευράς, που ήταν άγνωστη κατά την υπογραφή της.

Δηλαδή, κατά τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είχε προβλεφθεί ως όρος για το τι θα συμβεί εφόσον κάποιος πρόεδρος στο μέλλον κάνει επίκληση του όρου «Μακεδονία».

«Εν τούτοις», συνεχίζει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, «αυτό θα πρέπει να προβληθεί ως επιχείρημα». Και εξηγεί:

«Η αλήθεια είναι ότι νομικά θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη η ακύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, διότι οι λόγοι ακυρώσεως αναφέρονται περιοριστικά, όμως η πράξη της Προέδρου της χώρας βόρεια της Μακεδονίας, αποτελεί βασικό επιχείρημα καταγγελίας της. Δυστυχώς όμως, έστω και εάν καταγγελθεί και ακυρωθεί μονομερώς, από κοινού ή δικαστικώς η Συμφωνία αυτή, η Ελλάδα δεν απαλλάσσεται από την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και της «μακεδονικής» ιθαγένειας στους πολίτες του γειτονικού κράτους.

Τα δύο κράτη θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις, όπως και από το άρθρο 7 της Συμφωνίας».

Παρόλα αυτά, αναφέρει ο νομικός, υπάρχει η δυνατότητα η χώρα μας να εκμεταλλευθεί την προκλητικότητα της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης των Σκοπίων.

«Μοναδική ελπίδα είναι να εκμεταλλευτεί νομικ , στο έπακρον, η Ελλάδα το ατόπημα της Προέδρου τους -και από σήμερα και του πρωθυπουργού- επικαλούμενη ουσιώδη παραβίαση της Συνθήκης των Πρεσπών και βάσει αυτής να ζητήσει τη λήξη της, εν συνόλω, άρα και στο θέμα γλώσσας και ιθαγένειας.

Δύσκολο , αλλά όχι ακατόρθωτο. Υπάρχει πολιτική βούληση», καταλήγει...

H νομική απάντηση στην Πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, της χώρας βόρεια της Μακεδονίας:

Νόμος 1981/1991 ΦΕΚ 187/Α/9-12-1991

Κύρωση Σύμβασης Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών μεταξύ των Κρατών και Διεθνών Οργανισμών ή μεταξύ Διεθνών Οργανισμών.

ΜΕΡΟΣ V ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ, ΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Άρθρα 42 έως και 72

https://www.e-nomothesia.gr/diethneis-sunthekes/nomos-1981-1991-phek-187a-9-12-1991.html