ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Μπουτάρης - Πόσα θες να μας τρελάνεις;

Γιάννης Μπουτάρης - Πόσα θες να μας τρελάνεις;

Η περσόνα του προηγείται του έργου του. Ο ίδιος είναι Δήμαρχος αλλά και «πρωταγωνιστής» σε μια πόλη με μπόλικη υγρασία, γκρίνια και παρελθόν στους ιδιόρρυθμους δημοτικούς άρχοντες.

604324 Screenshot 21 5

O «Δήμαρχος με τις κόκκινες κάλτσες», «τρελός», « ιδιόρρυθμος», «εναλλακτικός». Διάφοροι χαρακτηρισμοί συνοδεύουν τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σε μια Θεσσαλονίκη που μέχρι τον Μπουτάρη, ήθελε τους δημάρχους της να προέρχονται, οι περισσότεροι, από τη συντηρητική παράταξη και να είναι τόσο comme il faut που προκαλούσαν χασμουρητά. Αντιθέτως, ο Μπουτάρης ξεσηκώνει, ασχέτως αν ο ίδιος προτιμά να κοιμάται στα εγκαίνια της Agrotica. Ναι είναι αλήθεια. Ο Γιάννης Μπουτάρης κάθε άλλο παρά συνηθισμένος άνθρωπος είναι.

9b6e890a2661d6f3e7c2870da5deedb6

Ο άνθρωπος με το σκουλαρίκι στο αυτί, τα τατουάζ, επιχειρηματίας, πρώην αλκοολικός, αθυρόστομος, τολμηρός , σβέλτος «ξύπνησε» την πόλη- μαζί της και... τον Άνθιμο! Και η πόλη απέκτησε τον δικό της ήρωα. Τον άνθρωπο που απαγορεύει στον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους, τον Δήμαρχο που κολλάει μόνος του αυτοκόλλητα « Είμαι γάιδαρος» στα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, τον Μπουτάρη που συγκλονίζει με την ομιλία του το Tedx Athens, που έγινε ντοκιμαντέρ, κόμικ, θέμα συζήτησης.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΟΣ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

-«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Η αποθέωση της Θεσσαλονίκης θα είναι να έχει ο κόσμος αρνιά στα μπαλκόνια του.». Η δήλωση είναι του Γιάννη Μπουτάρη και περιλαμβάνεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τοπικό free press «Εξώστης».
.
-Για τις παρελάσεις αλλά και τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτές:«Εμένα με ενοχλούν οι παρελάσεις γενικώς και ειδικά οι παρελάσεις παιδιών. Το θεωρώ κατάλοιπο της μεταξικής νοοτροπίας. Όμως το κουβέντιασα με τα εγγόνια μου και τα πιο πολλά παιδιά τις θέλουν τις παρελάσεις... Τις θέλουν βέβαια επειδή χάνουν σχολείο. Εμείς τις θέλαμε στο παρελθόν για να φλερτάρουμε κορίτσια. Έτσι όπως έγινε όμως το πράγμα σήμερα, το θέαμα είναι απαράδεκτο. Μερικές φοράνε μίνι λες και πάνε στην ντίσκο...Να δεις ΛΟΚατζήδες το καταλαβαίνω, αλλά παιδάκια να παρελαύνουν; Γιατί;»σχολίασε.

dscn0044-thumb-large


- Σε έντονη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το αν κάλυψε ο Δήμος τα έξοδα μετακίνησης του Δημάρχου στο Βόλο: «Στον Βόλο πήγα με το δικό μου αυτοκίνητο. Αυτή η δαπάνη αφορά την επιστροφή μου από την Αθήνα, διότι μετά το Βόλο πήγα στην Αθήνα», απάντησε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Θα σας έδινα λόγο αν θα πήγαινα στο Βόλο; Και αν είχα γκόμενα;».

-"Εγώ έχω ένα χαρακτηριστικό. Από πάντα. Ε, είμαι λίγο βωμολόχος. Χρησιμοποιώ μεταφορές όταν μιλάω, ακούγομαι σκληρός καμιά φορά. Αν αλλάξω όμως τον τρόπο που μιλάω... Πρώτα-πρώτα θα κάνω λάθη, θα γίνω κάποιος άλλος. Όταν ανέλαβα το δήμο είπα "Εγώ θα αλλάξω το Δήμο, δε θα μ' αλλάξει ο Δήμος". Το να αποκτήσω έναν ξύλινο πολιτικό λόγο, επειδή έτσι θα χαϊδεύω τα αυτιά των πολλών ή επειδή έτσι δεν θα λέω και καμιά χοντράδα που μετά θα την μετανιώνω, δεν έχει νόημα. »

- Με μια δήλωση που άφησε .. άφωνο το ακροατήριο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στους επικριτές του για το έργο στο δήμο.«Εγώ είμαι κακός π@@στης και θυμάμαι...» είπε ο γνωστός για την αθυροστομία του δήμαρχος προκαλώντας... σοκ.

604352 Screenshot 17 5

- Φέτος ο Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί ν αντέξει οικονομικά τον στολισμό της πόλης και προέτρεψε τον κάθε κάτοικο να στολίσει μόνος του το σημείο μπροστά από το μαγαζί ή το σπίτι του. «Κάθε μαγαζί να στολίσει το δέντρο μπροστά στη γειτονιά του. Το κόστος για τον κάθε πολίτη είναι ελάχιστο. Σε μας θα κοστίσει ένα βουνό λεφτά. Θέλετε την πόλη στολισμένη; Κάντε το! Δεν θα τα κάνει ο δήμος όλα!.» είπε χαρακτηριστικά.

- Για τον Μητροπολίτη Άνθιμο και τις σχέσεις τους που περασαν από χίλια κύματα είπε: «Δεν είμαστε φίλοι, ούτε και θα γίνουμε φίλοι ποτέ. Όμως η συνεργασία με τη Μητρόπολη στον τομέα της ανακύκλωσης απορριμμάτων ήταν καθαρό κέρδος για τον δήμο». Αναφέρθηκε σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο μητροπολίτης να πιουν καφέ, υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζει καλά πως τον θέλει για να του ζητήσει διάφορα πράγματα και όχι απλώς για να πιουν καφέ. Εκμυστηρεύτηκε, μάλιστα, ότι στη συνάντησή τους αυτή ο κ. Άνθιμος του είπε: «Έλα πιο συχνά στην εκκλησία διότι έρχονται εκλογές».

boutaris

-«Δεν ισχύει ότι είμαι "ανεμόμυλος" και αλλάζω συνεχώς γνώμες, αλλά άμα βάλω κάτι στο μυαλό μου θα το κάνω στο τέλος», είπε για τον εαυτό του, ενώ αναφέρθηκε και στην αθυροστομία του. «Έχω αθυροστομία, δεν πρόκειται να αλλάξω στα 72 μου χρόνια. Γι αυτό και αναγκάζομαι να ζητάω "συγγνώμη" από ανθρώπους που σιχαίνομαι, όπως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Κώστας Γκιουλέκας, και καταδικάστηκα για εξύβριση από τον κ. Κούβελα».

-Πιστεύει ότι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν τον δικό τους λατρευτικό χώρο στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε έναν διάλογο που είχε με πολίτη: «Δεν νομίζω να φτιάξεις τζαμί γιατί δεν θα τα πάμε καλά», του είπε ο πολίτης και ο δήμαρχος, όπως ανέφερε, του απάντησε: «Και βέβαια δεν θα τα πάμε καλά. Να αλλάξεις πόλη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι τις μέρες του Ραμαζανιού στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε άδειο δωμάτιο.

boutaris2

-Αγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, για να αυξήσει τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ottoman Heritage Tour».
Ο Μπουτάρης σχεδιάζει επίσης, σε συνεργασία με άλλους δήμους, να ανακαινίσει οθωμανικά τζαμιά και κτήρια και να οργανώσει ξενάγηση οθωμανικής κληρονομιάς.Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως παλιότερα ποτέ δεν είχε η πόλη τη φιλοσοφία μιας «τουριστικής πόλης» και δήλωσε: «Η αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που ήρθαν στην πόλη μάς ενθουσίασε και μας ώθησε σε αυτό το βήμα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και των γύρω δήμων προέρχεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εδώ υπάρχουν οθωμανικά μνημεία. Εμείς λοιπόν συζητήσαμε με τους γύρω δήμους και αποφασίσαμε να προβάλλουμε την οθωμανική κληρονομιά».

-Ο κ. Μπουτάρης έκανε και ένα μικρό περίπατο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως του «φαίνεται» η πλατεία αυτή με την τοποθέτηση πολύ μεγάλου αριθμού αγαλμάτων, μεταξύ αυτών του Μ. Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Τσάρου Σαμουήλ κ.α., ανέφερε ότι πρόκειται για «υπερβολικό σχέδιο», εκφράζοντας την «αισθητική» διαφορά του με αυτό. «Δε νομίζω ότι το σχέδιο αυτό με τα αγάλματα το ένα δίπλα στο άλλο συμβάλει στην αισθητική της πόλης και στην εκπαίδευση του κόσμου, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δική τους επιλογή».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗ LIFO


To γραφείο του Μπουτάρη (πάνω) είναι σχεδόν ίδιο όπως ήταν και στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, πριν γίνει Δήμαρχος: γεμάτο ξεδιάντροπο kitsch, που συνδυάζεται με υψηλή τέχνη, φωτογραφίες των αγαπημένων του προσώπων, δώρα που του έχουν κάνει, μια άδεια κορνίζα που γράφει "Empty Without You", έναν Γκάρφιλντ, σπουδαίους πίνακες, ένα πόστερ που αναρωτιέται αυτοσαρκαστικά "Is this ever going to end?".

604361 Screenshot 8 9

-Για ποια απ' όσα πετύχατε μέχρι στιγμής είστε πιο περήφανος;

"Ένα για το οποίο είμαι περήφανος είναι η εξωστρέφεια της πόλης. Μέχρι να αναλάβουμε ήταν τουρκοφοβική, εβραιοφοβική, σλαβοφοβική , ήταν... όλα τα καλά του κόσμου... Προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε να το αλλάξουμε αυτό, δίνοντας έναν τόνο τουριστικό στην όλη υπόθεση. Ο τουρισμός δεν ήταν ο αυτοσκοπός, αλλά το αποτέλεσμα αυτού του ανοίγματος. Όλες αυτές οι εθνότητες γνωρίζουν πλέον την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, το ίδιο και οι πολίτες μας, σιγά σιγά. Εκεί στοχεύουν και οι προσπάθειες για καλλιέργεια τουριστικής κουλτούρας, όπως με τους ιστορικούς δείκτες που τοποθετούνται σταδιακά σε διάφορους ιστορικούς τόπου και μνημεία της πόλης. Ας πούμε, περνάς τη στάση Χιρς, και κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο Χιρς – ο οποίος υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πόλης. Ή περνάς από τη Βίλλα Αλλατίνι που ήταν κάποτε φυλακισμένος ο Αμπντούλ Χαμίτ, και κανένας δεν το γνωρίζει. Δε λέω ότι πρέπει όλοι ξαφνικά να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε την ιστορία, αλλά όταν λες Μπεζεστένι, γιατί να μην ξέρεις τι εννοείς; Μαθαίνοντάς τα όλα αυτά, ο δημότης αγαπάει και άρα σέβεται και εκτιμάει περισσότερο την πόλη του, αστικοποιείται δηλαδή.»
-Ήσασταν απ' τους λίγους που βροντοφώναζαν ότι η Χ.Α. ήταν εγκληματική οργάνωση, παρ' ό,τι δεχόσασταν απειλές. Πώς νιώσατε όταν αποδείχτηκε ότι δεν ήσασταν τρελός;

"Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις αρχές του '12 είπα κάτι για το οποίο έφαγα και μια μήνυση, που πήγε στο αρχείο επειδή δεν τεκμηριώθηκε. Είπα πως ντρέπομαι, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που η ΧΑ παίρνει τέτοια ποσοστά. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που υπέστη τη θύελλα του ναζισμού και έζησε τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας. Μ' αφήνει παγερά αδιάφορο η όποια αντίδραση της Χ.Α. -με πήραν 3-4 τηλέφωνα άγνωστοι στο σπίτι και με βρίζαν και με ψιλοαπειλούσαν. Δε νομίζω ότι κινδυνεύω και δεν σταμάτησα ποτέ να λέω τη γνώμη μου ελεύθερα.»

604357 Screenshot 12 8


-Προτείνετε αναμνηστικές πινακίδες στους δρόμους με ονόματα οδών και σε άλλες γλώσσες και την επόμενη μέρα η μισή Θεσσαλονίκη είναι έξαλλη επειδή "ο Μπουτάρης θέλει να καταργήσει τις ελληνικές οδούς και να τις δώσει όλες τούρκικα ονόματα"...

"Καταρχάς ο σκοπός μου με τις αναμνηστικές πινακίδες, τους λεγόμενους δείκτες μνήμης, ήταν να επιβεβαιώνουν την αίσθηση του επισκέπτη αλλά και του κατοίκου πως αυτή η πόλη ήταν πάντοτε άστυ, πως υπάρχει μια ιστορική συνέχεια απ' την αρχαιότητα, που συνεχίστηκε και συνεχίζεται. Η Θεσσαλονίκη έχει 2.300 χρόνια ιστορίας. Έχουν περάσει εκατοντάδες κινήματα, από τους Ζηλωτές μέχρι τον Μπεναρόγια (από τους πρώτους εκπροσώπους του σοσιαλιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο). Δεν φτιάχτηκαν όλα χτες. Όλα αυτά να γίνουν κτήμα μας. Όταν λέμε "Αγορά Μοδιάνο" τι είναι αυτό το Μοδιάνο; Κάνα εργαλείο είναι, κάνας ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Αν βάλουμε επεξηγηματικές πινακίδες ο κόσμος θα μαθαίνει την πόλη του. Όλα αυτά φυσικά αμέσως διαστρεβλώνονται πράγμα που μου δημιουργεί θλίψη. Το γεγονός ότι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη γνώση για την ιστορία της πόλης μας, είτε με τους Δείκτες Μνήμης, είτε με την ανάδειξη κτηρίων - στην ουσία να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης - διαστρέφεται από ανθρώπους χωρίς ουσιαστικό αντεπιχείρημα, γίνεται σλόγκαν και στο τέλος αστικός μύθος».

1140076

" Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΛΜΗΣ" - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΟ TEDx ATHENS

tedxboutaris600

Σε μια κρίση περιαυτολογίας αρχισε να βγάζει τα εσώψυχά του και να μιλά για το πρόβλημα του αλκοολισμού.

Δείτε το βίντεο:

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ο Γιάννης Μπουτάρης και... σταρ του σινεμά. Πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ που επελέγη για πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Αμστερνταμ με τίτλο : «Ενα βήμα μπροστά»

Ηταν η εποχή που η Ελλάδα άρχισε να στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου όταν ο κορυφαίος οινοπαραγωγός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και απεξαρτημένος αλκοολικός Γιάννης Μπουτάρης έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010.

Εκείνη ακριβώς την εποχή, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθυρίδης άρχισε να «παρακολουθεί» τον Μπουτάρη επί 10 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010. Το αποτέλεσμα του πονήματος είναι το ντοκιμαντέρ «Ενα βήμα μπροστά»

Δείτε το βίντεο

« ΕΙΜΑΙ ΓΑΙΔΑΡΟΣ»

Με την απουσία της της δημοτικής αστυνομίας μετά την κατάργησή της να έχει κάνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης ανυπόφορο ο Μπουτάρης είπε να αναλάβει δράση για τα αυτοκίνητα που παρκάρουν όπου βρουν και... μεταμορφώθηκε σε σερίφη.

Ο Γ. Μπουτάρης περπατώντας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλουςαντίκρισε ένα λευκό βανάκι πάνω στο πλακόστρωτο . Σταμάτησε και σε ρόλο δημοτικού αστυνομικού ρώτησε τον οδηγό για ποιο λόγο βρισκόταν στον πεζόδρομο.

"Έχω δουλειά" απάντησε ο νεαρός και πριν προλάβει να συνεχίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βγάζει από την τσέπη του παλτού του ένα από τα γνωστά αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούν οι "ακτιβιστές των πεζοδρομίων" στην πόλη και γράφουν "Είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου βρω" και το κολλάει στη μέση του παρμπρίζ του μπροστά στα έκπληκτα μάτια του οδηγού, της κοπέλας του και πλήθους περαστικών.

a00d57a0cfa5a8c6ec5e044cf8a9c578 XL


Μάλιστα ο Γ. Μπουτάρης δεν έμεινε εκεί αλλά βλέποντας λίγο πιο κάτω άλλο ένα φορτηγάκι παρκαρισμένο στον πεζόδρομο ζήτησε τον λόγο από τον οδηγό και όταν εκείνος του είπε ότι ξεφορτώνει εμπορεύματα για κάποιο κατάστημα, ο δήμαρχος πήγε στο ίδιο το κατάστημα για να επαληθεύσει τα λεγόμενά του.

ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ ΣΕ ΚΟΜΙΚ!

Ο δημάρχος Θεσσαλονίκης μεταμορφώθηκε σε... ήρωα Magna!
Ο Γιάννης Μπουτάρης, δε μπορούσε να βρει πιο εύστοχο τρόπο για να υποστηρίξει το φεστιβάλ RuN Thessaloniki & Japanese Anime Marathon Day, μια εκδήλωση από και για τους λάτρεις των ιαπωνικών κόμικς (manga) και animation, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ιαπωνική πρεσβεία το περασμένο Σάββατο 21/09.

f608f421476424219e09f6e11a419b71 XL


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ύστερα από δική του απαίτηση έγινε ένα με το φεστιβάλ, φορώντας πυκνά ξανθά μαλλιά και ζωγραφίζοντας στο πρόσωπό του, το περίτεχνο φρύδι του Σάντζι, του ερωτύλου πειρατή σεφ από το ιαπωνικό κόμικ «One Piece».

mpoutaris2

Διαβάστε επίσης:

Η Συγνώμη του Μπουτάρη

«Οι Σκοπιανοί είναι καλοί πελάτες»

« Ας τολμήσουν να έρθουν οι Χρυσαυγίτες και να δούμε ποιός θα φύγει»

«Οι Έλληνες έχουν νοοτροπία Σοβιετικής Ένωσης»

Φορώντας το εβραικό κίπα

«Κακό σπυρί η Χρυσή Αυγή»