ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα αγεφύρωτο κυβέρνησης - τρόικας – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Χάσμα αγεφύρωτο κυβέρνησης - τρόικας – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

-Αναζητείται η «χρυσή τομή» για να επιστρέψουν οι δανειστές.

-Εκβιάζουν και ζητούν ξανά νέα μέτρα.

-Μεγάλο «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό.

Μέσω e-mailκαι τηλεφωνικών επαφών συνεχίζεται το σκληρό πόκερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές μοιάζει αγεφύρωτό, ωστόσο ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά στο να βρουν τη «χρυσή τομή» και να επιστρέψει η τριμερής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ακόμη και σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επιστροφή των Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ακριβής ημερομηνία έλευσης των τροϊκανών στην ελληνική πρωτεύουσα, στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής. Κάτι τέτοιο εντούτοις δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τις Βρυξέλλες.

Ο δρόμος για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό αναμένεται μακρύς και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς για να επιστρέψουν οι δανειστές.

Είναι δεδομένο πως οι δανειστές θα πιέσουν ασφυκτικά την Ελλάδα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM, πως η τρόικα δεν ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτό φυσικά δεν είναι υποχώρηση των δανειστών ούτε ένδειξη καλής διάθεσης. Οι δανειστές σκοπεύουν να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να αγγίξει πολιτικά ευαίσθητες δαπάνες υπουργείων και κατηγορίες εξόδων που δεν είχαν μπει στο στόχαστρο των μειώσεων ως σήμερα.

Οι εταίροι στο ευρώ συμφωνούν μάλιστα με την άποψη των ελεγκτών πως η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί να βρει τα ποσά του δημοσιονομικού κενού από μείωση δαπανών μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι απολύσεις των 11.000 ατόμων μέσα στο πρώτο μισό του 2014, η εφαρμογή του δεύτερου τμήματος της κινητικότητας και οι καταργήσεις φορέων και δομών του δημοσίου.

Οι δανειστές πλέον βάζουν «το μαχαίρι στο λαιμό» της ελληνικής κυβέρνησης γνωρίζοντας πως αργά ή γρήγορα οι χώρα θα χρειαστεί δανεικά. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα. Το δημοσιονομικό κενό είναι το μεγάλο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση και αν τελικά δεν βρεθεί λύση, τότε κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα για την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Μακιγιαρισμένο μνημόνιο φέρνει η κυβέρνηση!

Βρυξέλλες: Χωρίς Μνημόνιο δεν παίρνετε ευρώ!

ΣΟΚ: «Μαγειρεύουν» νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα τον Ιούνιο

WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Η «κοροϊδία» της Εξεταστικής για την Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

ΔΝΤ-Βρυξέλλες πιέζουν για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές