ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Το Κτηματολόγιο θα αποτελέσει βασικό υπόβαθρο

Μανιάτης: Το Κτηματολόγιο θα αποτελέσει βασικό υπόβαθρο

«Το Κτηματολόγιο θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα το βασικό υπόβαθρο, για το νέο αειφορικό, παραγωγικό μοντέλο της χώρας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη επισκέφθηκε το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο Πειραιά, που λειτουργεί με την υποστήριξη της ΕΚΧΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το έργο του Κτηματολογίου μπαίνει στην τελική και πιο κρίσιμη ευθεία, καθώς αφενός έχει προκηρυχθεί και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κτηματογράφηση του υπόλοιπου της χώρας και αφετέρου έχει δρομολογηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των οριστικών κτηματολογικών γραφείων. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής του ηγεσίας η παρακολούθηση και υποστήριξη του σημαντικότατου έργου που επιτελείται για τη μετάβαση στη νέα εποχή του Κτηματολογίου. Στη δήλωσή του σχετικά με τη λειτουργία του Κτηματολογίου, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε, ότι «θα διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη, παρέχοντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα τον εξυπηρετούν κάθε στιγμή και για ένα πλήθος ενεργειών».

ktimatologio-500x380

Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός, «θα αποτελέσει μια σημαντική πληροφοριακή βάση για την ολοκλήρωση της παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος και θα αναδειχθεί σε βασικό εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προσφέροντας εγγυήσεις και σταθερότητα, σε κάθε πολίτη και κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή». Ειδικότερα, το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο Πειραιά περιλαμβάνει τις περιοχές των δήμων, Κερατσινίου, Περάματος και Δραπετσώνας και λειτουργεί στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, ενώ η μετάβασή του σε οριστικό αναμένεται μέχρι το τέλος του 2014. Το υπό δημιουργία κτηματολογικό γραφείο Πειραιώς & Νήσων, με έδρα τον Πειραιά, θα περιλαμβάνει τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητά του έμμισθου ΚΓ Πειραιά (ΟΤΑ Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος), του έμμισθου ΚΓ Σαλαμίνας (4 ΟΤΑ που καλύπτουν τη συνολική έκταση του νησιού) και των αμίσθων ΚΓ Νίκαιας (ΟΤΑ Αγ. Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού και Νίκαιας) και Νέας Σμύρνης (ΟΤΑ Ν. Σμύρνης).

Υπενθυμίζεται τέλος ότι, με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μίας περιοχής παύει να ισχύει το σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» και αντικαθίσταται με το σύστημα του «Λειτουργούντος Κτηματολογίου». Στο πλαίσιο αυτό, το τοπικό αρμόδιο υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο και αναλαμβάνει τη λειτουργία του κτηματολογίου για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς του. Σε επόμενη φάση, τα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία θα μετατραπούν σε οριστικά κτηματολογικά γραφεία.

Διαβάστε επίσης:

Capital για Ελλάδα: «Η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς κτηματολόγιο»