Τσίπρας: Η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια

Τσίπρας: Η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια

-Δριμύτατη επίθεση κατά των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και κατά της κυβέρνησης.

-«Είμαστε και η μόνη ελπίδα για την αλληλέγγυα Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια, για να την νικήσω αναζητώ συμμάχους στην Ιταλία», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Ιταλία.

«Είμαι ο ανταγωνιστής της Ευρώπης των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Είμαστε όμως και η μόνη ελπίδα για την αλληλέγγυα Ευρώπη, των λαών, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τον Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Τον συμπαθώ. Αλλά εδώ και είκοσι χρόνια η σοσιαλδημοκρατία έχει εγκαταλείψει την πολιτική και κοινωνική της βάση. Ελπίζω να κάνουν στροφή προς τα αριστερά», ενώ με αναφορά στις δυο μεγάλες πολιτικές ευρωπαϊκές οικογένειες υπογραμμίζει ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποσυνθέτουν την Ευρώπη. Και μέχρι τώρα συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές πήγαν και οι δυο προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά το ιστορικό της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Τα όσα συνέβησαν από το 2008 μέχρι σήμερα θα διδαχθούν στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η κρίση είναι προϊόν της νομισματικής ασυμμετρίας. Και το ευρωπαϊκό πολιτικό establishment, το οποίο στηρίχθηκε από Λαϊκό Κόμμα και σοσιαλιστές, χειροτέρεψε την κατάσταση. Για ποιον λόγο; Για να σωθούν οι τράπεζες που είχαν ομόλογα του Δημοσίου τα οποία και ανήκαν σε χώρες με μεγάλα χρέη».

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει «μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος με αναφορά σε εκείνη του 1953 που διέγραψε μεγάλο μέρος του χρέους της Γερμανίας δίνοντάς της την αναγκαία ώθηση για το οικονομικό θαύμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κεντρική τράπεζα, σαν την αμερικανική, που να δανείζει χρήματα στα κράτη και όχι στις τράπεζες. Και στη συνέχεια να θεσπίσει κανόνες που να χωρίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες από εκείνες των τραπεζών».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει και πάλι αναφορά στην ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal, ενός σχεδίου δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το κόστος τής μέχρι τώρα «θεραπείας» της Ελλάδας, είναι «μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο», «με την ανεργία στο 30% και το 35% του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας». Παράλληλα, προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας «έκλεισαν νοσοκομεία, συνενώθηκαν σχολεία και στην Αθήνα γυρνάς στους δρόμους και βλέπεις καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Το δε ΑΕΠ, όπως λέει ο ΟΟΣΑ, θα συνεχίσει να μειώνεται».

Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτηρίζει «πολιτικό προϊόν του φιλελευθερισμού». Υπενθυμίζει ότι «από το 0,3% έφτασε στο 7% στα χρόνια της λιτότητας» και ότι «υποθάλπει θυμό και αγανάκτηση αλλά προς του ασθενέστερους, προς τους μετανάστες, διότι είναι ένας δήθεν, ένας ψεύτικος εχθρός του συστήματος».

«Η ιταλική “λίστα Τσίπρας” πρέπει να συγκροτηθεί από τη βάση, από τα διάφορα κινήματα, την κοινωνία των πολιτών, τους διανοούμενους. Οι διαφορές πρέπει να μπουν στην άκρη, να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, μαζί», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με την ιταλική πολιτική ο κ. Τσίπρας εξηγεί στη «Λα Ρεπούμπλικα»: «Ξέρω πως ο Ρέντσι φαίνεται να αποδέχεται τις σημερινές ισορροπίες της Ευρώπης, ενώ τον Γκρίλο δείχνει να μην τον απασχολούν. Απαντήσεις που θεωρώ λανθασμένες. Δεν θα διστάσω να τους ζητήσω, όμως, ένα χέρι βοήθειας αν ως Έλληνας πρωθυπουργός τεθώ επικεφαλής μιας σκληρής διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης στην ΕΕ, για λογαριασμό όλης της νότιας Ευρώπης».

Αν γίνει πρωθυπουργός, σημειώνει, το πρώτο μέτρο που θα λάβει «θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα αλλά και όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

«Η διέξοδος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το ενιαίο νόμισμα. Εργαζόμαστε, αντιθέτως, για ένα νέο κοινωνικό σύμβολο της ηπείρου μας, για την απασχόληση και την ανάπτυξη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Μπερτινότι: Ουσιαστική εναλλακτική για την Ευρώπη ο Τσίπρας

Παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία για την «Λίστα Τσίπρα» στην Ιταλία!

Τσίπρας: Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών

Τσίπρας: Θα γκρεμίσουμε το τείχος πλούσιου Βορρά - φτωχού Νότου

Στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας

Επαφές Τσίπρα στο Παρίσι και συνεντεύξεις σε γαλλικά ΜΜΕ

Τσίπρας: Στηρίξτε μας να βάλουμε τέλος στην λιτότητα