ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: 220 επίορκοι απομακρύνθηκαν το 2013 από το Δημόσιο

Μητσοτάκης: 220 επίορκοι απομακρύνθηκαν το 2013 από το Δημόσιο

Τα αποτελέσματα των πειθαρχικών ελέγχων στο δημόσιο παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως είπε, 220 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν το 2013 για διάφορους πειθαρχικούς λόγους, ενώ επιβλήθηκαν 248 ποινές οριστικής παύσης. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του Προγράμματος Ενίσχυσης Πειθαρχικής Ευθύνης είναι: Πειθαρχικά Συμβούλια: Σε σύνολο 1.645 αποφάσεων του 2013, το Β΄ εξάμηνο ελήφθησαν 1.150 αποφάσεις, έναντι 495 το Α΄ εξάμηνο (+132%). Από αυτές, οι 248 περιπτώσεις αφορούσαν ποινή οριστικής παύσης. Ειδικότερα, το Β΄ εξάμηνο, επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης σε 207 περιπτώσεις έναντι 41 περιπτώσεων του Α΄ εξαμήνου (+405%).

Αναγκαστικές αποχωρήσεις: Το 2013, αποχώρησαν οριστικά από το δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών 220 υπάλληλοι. Οι 161 έγιναν το Β' εξάμηνο έναντι 59 το Α' εξάμηνο (+173%).

mitsotakis2-300x194

Απασχολούμενοι με προσωρινές διαταγές: Καταγράφηκαν -μέχρι σήμερα- 3.905 εργαζόμενοι στο δημόσιο που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές/ασφαλιστικά μέτρα και τέθηκαν οι βάσεις έγκαιρης εκδίκασης των αγωγών τους. Από τη διαδικασία αυτή, ήδη έχουν αποχωρήσει 1.646 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Ωράριο: Έγιναν έλεγχοι και εντοπίστηκαν επί μακρόν απουσιάζοντες υπάλληλοι, ενεργοποιώντας στη συνέχεια διαδικασίες Υγειονομικών Επιτροπών και Πειθαρχικών Συμβουλίων. Ενδεικτικά, ανέφερε ο υπουργός την περίπτωση έξι υπαλλήλων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πλαστά δικαιολογητικά: Έγιναν έλεγχοι και δόθηκε προτεραιότητα στην εξέταση σχετικών καταγγελιών από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μόνο στην περίπτωση ελέγχου της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εντοπισθεί 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψή τους.

Ήδη έχουν ανακληθεί από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές 55 διορισμοί και η διαδικασία συνεχίζεται. Ολοκληρώθηκαν εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διοικητική λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών, όπως του Ληξιαρχείου Αθηνών και των δασικών υπηρεσιών.

Έσοδα - δαπάνες: Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σχετικά με την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την περιστολή των δαπανών, τις προμήθειες και τα δημόσια - δημοτικά έργα και επιστροφή στο δημόσιο παρανόμως και αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

«Να σταματήσει η ιστορία ότι όλοι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εν δυνάμει ένοχοι διαφθοράς και πλαστογραφίας, επειδή δήθεν προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά, για να διοριστούν», ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρ. υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, καλώντας υπουργούς της κυβέρνησης «να είναι πιο προσεκτικοί», όταν μιλούν για τα θέματα αυτά.

Διαβάστε επίσης:

«Περισσότεροι από όσους πιστεύαμε οι δημ. υπάλληλοι με πλαστά πτυχία»

Ροή Ειδήσεων