ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Περισσότεροι από όσους πιστεύαμε οι δημ. υπάλληλοι με πλαστά πτυχία»

«Περισσότεροι από όσους πιστεύαμε οι δημ. υπάλληλοι με πλαστά πτυχία»

«Προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μια συνολική μεταρρύθμιση του Δημοσίου, που θα ξεπερνά κατά πολύ τις απολύσεις και την κινητικότητα», τονίζει στο ΑΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να δρομολογήσουμε μια συνολική μεταρρύθμιση του Δημοσίου που θα ξεπερνά κατά πολύ τις απολύσεις και την κινητικότητα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσθέτει: «Η μεταρρύθμιση αυτή εστιάζεται στο πώς το Δημόσιο μπορεί να παρέχει, με αποδεκτό κόστος, ποιοτικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες». Ο υπουργός σημειώνει: «Η χώρα έχει μια μνημονιακή υποχρέωση να απολύσει 15.000 υπαλλήλους από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014. Υπάρχει σχεδιασμός σε επίπεδο του υπουργείου και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Έχω πει πολλές φορές ότι οι υπάλληλοι, που θα αποχωρήσουν, θα προέρχονται από διάφορες κατηγορίες: υπάλληλοι που μπήκαν παράνομα στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά ή με παράνομες μετατροπές συμβάσεων.

assets LARGE t 942 43358293

Είναι μια κατηγορία που αρχίζουμε και την ψάχνουμε πολύ μεθοδικά και έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία είναι ενθαρρυντικά και στενάχωρα από την άλλη, γιατί φαίνεται ότι αυτές οι πρακτικές ήταν πιο διαδεδομένες από ό,τι πιστεύαμε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που είτε κλείνουν, είτε συρρικνώνονται. Υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων, που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για τους οποίους δεν θα βρεθεί κάποια άλλη απασχόληση. Υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες, ειδικές περιπτώσεις τις οποίες συζητούμε με την τρόικα αν προσμετρώνται, ή όχι, όπως και οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που απολάμβαναν καθεστώς προσωρινής προστασίας για πάρα πολλά χρόνια, ένα καθεστώς το οποίο αίρεται τώρα με αποφάσεις των δικαστηρίων. Και φυσικά, οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι και όσοι αποχωρήσουν για λόγους υγείας».

Ο υπουργός Διοκητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι εν όψει της επίσκεψης της τρόικας «η βασική εκκρεμότητα αφορά τη διευθέτηση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας». «Όπως ξέρετε» λέει «έχουμε πάρει μια τρίμηνη παράταση για τους επόμενους 12.500 υπαλλήλους, που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Είμαστε σε καλό δρόμο». Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σκέψεις για οριζόντια μείωση κατά 5-10% του προσωπικού σε κάθε δημόσιο οργανισμό ιδιωτικού δικαίου μετά την αξιολόγηση. «Όχι, δεν συζητάμε τέτοιες σκέψεις. Δεν συζητάμε τέτοιες σκέψεις, γιατί θα αδικούσαμε την ουσία της αξιολόγησης» τονίζει.

261013002000 0927

Ερωτηθείς για το αν είναι αυθαίρετη η διαδικασία της αξιολόγησης με συγκεκριμένα ποσοστά (25% άριστοι, 60% καλοί και 15% κατώτεροι από τις προϋποθέσεις), ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι αυτός ο τρόπος αξιολόγησης θα είναι μεταβατικός. «Ο σκοπός είναι να ταράξουμε τα νερά με μια μεταβατική παρέμβαση μέχρι να πάμε σε οριστικό σύστημα αξιολόγησης. Η μεταβατική αυτή παρέμβαση θα υποχρεώνει τους αξιολογητές να αξιολογούν τους υπαλλήλους συγκριτικά. Δεν μπορούν να παίρνουν όλοι άριστα, γιατί τότε δεν έχουμε αξιολόγηση. Θα είναι μια διάταξη που θα ισχύσει σίγουρα για την αξιολόγηση του 2013». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει ότι δεν θα απολύονται όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. «Όχι. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά συνταγματική πρόβλεψη που να επιτρέπει κάτι τέτοιο» λέει.

Διαβάστε επίσης:

Χριστοφιλοπούλου: Συμβολικός ο λόγος κατάργησης ορισμένων φορέων

Μητσοτάκης: Έρχονται και άλλα κύματα καταργήσεων φορέων

«Λουκέτο» σε 21 φορείς του Δημοσίου