ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Τρίτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Τρίτο θέμα στο Eurogroup θα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Πρώτο θέμα θα είναι οι προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ δεύτερο ζήτημα προς συζήτηση θα είναι η αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η οποία πήρε τα εύσημα από την τρόικα.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει διευρυμένο κλιμάκιο από την Ελλάδα, καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ecofin της Τρίτης. Τον Γιάννη Στουρνάρα θα συνοδεύσουν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΓΛΚ θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στον φάκελο για το Eurogroup το πρωτογενές πλεόνασμα, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την μεταποίηση (που αποδεικνύουν ότι ανακάμπτει η πραγματική οικονομία), αλλά και την μειωμένη ύφεση του 2013, κάτω και από τις προβλέψεις της τρόικα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες επιχείρησε να κάνει ένα «σπριντ» για να κλείσει κάποια από τα βασικά προαπαιτούμενα τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν στην απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης. Πλέον, κρίσιμο θεωρείται το επόμενο Eurogroup στα μέσα Μαρτίου, όταν και εκτιμάται ότι θα συζητηθεί αναλυτικά το ελληνικό θέμα, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να έχουν ανά χείρας τα τελικά στοιχεία του 2013, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2013 κλείνει επισήμως στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πότε επιστρέφει η τρόικα

Η πλευρά των δανειστών προσπαθεί εδώ και καιρό να ρίξει τους τόνους για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, πρώτα με διακριτικές δηλώσεις και έπειτα με ευθείες αναφορές: ο επικεφαλής της Eurostat και προχθές ανώτατος αξιωματούχος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Η Ευρώπη θέλει να έχει στα χέρια της τα επίσημα στοιχεία και έπειτα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την συζήτηση του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες διαρρέουν ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λαμβάνει τα τελικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013, αλλά και τα αποτελέσματα των εισπράξεων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Ενδεικτική είναι πάντως, η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, όταν λήγουν ομόλογα που θα πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο. Αυτή η δήλωση ωστόσο, ανοίγει και πάλι την πόρτα για ένα νέο μακρύ γύρο διαβουλεύσεων με τους δανειστές μέχρι και μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές.