«Θα χτυπήσουμε το γάλα και μετά θα πούμε πάλι συγνώμη λάθος του ΟΟΣΑ;»

«Θα χτυπήσουμε το γάλα και μετά θα πούμε πάλι συγνώμη λάθος του ΟΟΣΑ;»

«Θα δώσουμε ένα ακόμη χτύπημα στην αγελαδοτροφία και μετά θα πούμε έκανε λάθος εκτίμηση ο ΟΟΣΑ, συγνώμη;», δήλωσε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Το ελληνικό γάλα που πίνουμε παράγεται με ασφαλείς συνθήκες και είναι ποιοτικό. Έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια η παραγωγή γάλακτος, δεν πιάνουμε την ποσόστωση, έχουν μειωθεί οι αγελαδοτρόφοι στην Ελλάδα, και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα: το κόστος ενέργειας, το κόστος χρήματος, το κόστος ζωοτροφών, τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε για μεγαλύτερες μονάδες. Ότι είναι ποιοτικό το ελληνικό γάλα μην έχετε αμφιβολία», ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που επιμένει στην αντίθεσή του και στην επιβολή από την τρόϊκα των «προτάσεων» του ΟΟΣΑ.

«Στην Ε.Ε. για τον όρο «φρέσκο γάλα» λαμβάνονται υπ' όψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους-μέλους. Από το 1999 με Προεδρικό Διάταγμα καθορίστηκε η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα. Ο χαρακτηρισμός «φρέσκο» είναι προαιρετικός, δεν είναι υποχρεωτικός. Όποιος θέλει το χρησιμοποιεί. Αν η Ευρώπη ήθελε να καθορίσει μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα θα το έκανε με Οδηγία και με Κανονισμό. Αντιθέτως δίνει τη διακριτική αυτή δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος με βάση τις ιδιαίτερες εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή. Η παστερίωση του «φρέσκου» γάλακτος στην Ελλάδα. Στη χώρα μας επιστημονική επιτροπή έκρινε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που υφίσταται μια θερμική επεξεργασία στους 71,7° C για 15 δευτερόλεπτα, είναι 5 ημέρες. Βεβαίως, το γάλα όσο μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία υφίσταται, τόσο μειώνονται τα θρεπτικά του συστατικά. Η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες. Έχουμε διάσπαρτες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και άρα έχουμε ένα κόστος και χρόνο συλλογής. Η διανομή θα πρέπει να γίνει επίσης σε πάρα πολλά σημεία μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς». Θα πρέπει, λοιπόν, να διατηρείται αυτή η «ψυκτική αλυσίδα», έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ένα ασφαλές προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ti-mporo-na-kano-me-to-gala

«Θα καταργήσουμε εμείς τον όρο «φρέσκο» και θα εισάγουμε «φρέσκο» γάλα από άλλες χώρες; Ακούω ότι υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί ο όρος «φρέσκο». Αν συμβεί αυτό και επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από 5 σε 7, σε 9 ή 10 μέρες, θα ζήσουμε το εξής παράδοξο: ενώ δεν θα υπάρχει ελληνικό «φρέσκο» να έχουμε εισαγωγές παστεριωμένου γάλακτος μεγαλύτερης διάρκειας από άλλες χώρες οι οποίες έχουν το χαρακτηρισμό «φρέσκο», όπως η Ιταλία». Γιατί το «μακράς διάρκειας» γάλα είναι ακριβότερο από το «φρέσκο»; Αν όπως αναφέρεται στην έκθεση επιτραπούν περισσότερες εισαγωγές γάλακτος θα πέσει η τιμή του, γιατί στο «μακράς διάρκειας» γάλα, που δεν υπάρχει αυτός ο χρονικός περιορισμός, που λένε ότι λειτουργεί προστατευτικά για τους Έλληνες παραγωγούς, σήμερα αν πάτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ των Αθηνών, θα το βρείτε κατά πολύ ακριβότερο από το «φρέσκο», από το γάλα πέντε ημερών; Άρα, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής θα μειώσει τις τιμές».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχίζει και αναρωτιέται: «Ποιος θα αγοράζει γάλα 8ης, 9ης και 10ης ημέρας; Η άλλη παραδοχή της έκθεσης είναι ότι θα μειωθούν οι επιστροφές των ληγμένων προϊόντων. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει, το κόστος της επιστροφής ληγμένων προϊόντων φρέσκου γάλακτος στο 5% της τελικής τιμής. Ρωτώ, αν θέλετε με περισσή αφέλεια, γιατί θα αλλάξει αύριο η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σήμερα δεν αγοράζουν το πέμπτης μέρας γάλα και έχουμε επιστροφές, και αύριο που θα γίνει 10 ημερών, θα αγοράζουν της όγδοης, της ένατης, της δέκατης μέρας, το γάλα; Γιατί θα μηδενιστούν οι επιστροφές; Μήπως, τελικά, οι επιστροφές θα είναι παραπάνω; Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, πάλι θα έχουμε κάποιο κόστος επιστροφών. Επιπλέον, ποιος μας βεβαιώνει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή και δε θα χαθεί στη διαδρομή, όπως χάθηκε σε μεγάλο βαθμό η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Επομένως, η επιχειρηματολογία αυτή, ότι θα μειωθεί το κόστος των επιστροφών, και συνεπώς θα έχουμε μια μείωση της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο και αυτή είναι έωλη».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στρέφει τα «βέλη» ακόμα και εντός της κυβέρνησης όμως, κάνοντας λόγο ανθρώπους που έχουν άγνοια: «Όσοι μιλούν για γάλα «2-3 ημερών» έχουν άγνοια για τι πράγμα μιλούν». «Για το γάλα, υποτίθεται, ημέρας με διάρκεια ζωής 2-3 ημερών, δεν ξέρω πως και ποιος σκέφτηκε αυτήν τη νέα «πατέντα», αλλά ουσιαστικά μιλούμε για ένα γάλα το οποίο θα έχει την ίδια ελάχιστη θερμική επεξεργασία των 71,7ο C για 15 δευτερόλεπτα. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, θα έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών και εμείς θα το περιορίσουμε και θα το πούμε ότι είναι γάλα με διάρκεια ζωής 2-3 ημερών. Ένα γάλα που τελικά δεν θα μπορεί να φτάνει ούτε στην Αθήνα, πόσο μάλλον στα νησιά. Δεν έχω ακούσει κανέναν παραγωγό να συναινεί σε αυτή την πρόταση, δεν έχω ακούσει καμία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία και όμως, εξ ονόματος αυτών, κάποιοι το έχουν προτείνει, προφανώς είτε από άγνοια ή δεν ξέρω γιατί άλλο».

«Το γάλα από αυτόματους πωλητές δεν έχει σχέση με το δήθεν «γάλα 2-3 ημερών»

«Πολλοί χρησιμοποιούν το παράδειγμα του «ΘΕΣγάλα» στην πατρίδα μου, τη Λάρισα, του πρότυπου αυτού συνεταιρισμού, ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. Μόνο που δεν γνωρίζουν για τι μιλούν. Το «ΘΕΣγαλα» έχει αυτόματους πωλητές, όπου πάει κανείς με το μπουκάλι του και παίρνει το γάλα σε πολύ καλή τιμή, εάν έχει και προπληρωμένη κάρτα, με 90 λεπτά το λίτρο. Αυτό είναι άλλο, και άλλο να το συσκευάσουμε, να το πούμε ότι είναι «γάλα ημέρας» με διάρκεια ζωής 2-3 ημερών. Αυτό λοιπόν εάν το συσκευάσουμε θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος γιατί θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο επιστροφών ληγμένων».

newego LARGE t 1101 54170348

Ανάμεσα σε διάφορα άλλα, ο υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως, «οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος θα εκτινάξουν το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Η έκθεση του ΟΟΣΑ διατρέχεται από τη παραδοχή ότι με την επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα γίνουν αθρόες εισαγωγές. Και μια χώρα που ήδη είναι ελλειμματική σε γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα γαλακτοκομικά, θα το εκτινάξει το έλλειμμα αυτό ακόμα παραπάνω. Θέλουμε να εξοντώσουμε την ελληνική αγελαδοτροφία; Η ίδια η έκθεση λέει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει τη σχέση κόστους-οφέλους. Αναγνωρίζει ότι θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία, ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν και να εξαγοραστούν επιχειρήσεις. Μάλιστα σημειώνει ότι δεν μπορεί με ασφάλεια να υπολογίσει το κόστος που θα υπάρχει στην αγελαδοτροφία. Εάν η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος, ενώ η αγελαδοτροφία βαίνει μειούμενη, γιατί έχουμε μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων στην ελληνική κτηνοτροφία, θα δώσουμε ένα ακόμα χτύπημα στην αγελαδοτροφία με αυτές τις αποφάσεις; Και μετά θα έρθουμε και θα πούμε έκανε λάθος στην εκτίμησή της η έκθεση του ΟΟΣΑ, συγνώμη!».

«ΟΟΣΑ προτείνει γιαούρτια από σκόνη και ελαιόλαδο νοθευμένο με σπορέλαια»

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όμως προέβη και σε αποκαλύψεις που αφορούν ευθεία επίθεση στην υγεία του καταναλωτή αλλά και στην ποιότητα των παραδοσιακών ελληνικών προιόντων: «Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του ασχολείται εκτός από το γάλα και με το γιαούρτι, και προτείνει να γίνεται γιαούρτι από σκόνη γάλακτος. Ένα προϊόν, λοιπόν, το οποίο κερδίζει διεθνώς τις αγορές, ως «ελληνικό γιαούρτι», να το νοθεύσουμε, να το βάλουμε σε δοκιμασία. Αλλά προτείνει και τη νόθευση, την πρόσμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια. Αυτό θα βοηθήσει τη φήμη του ελληνικού ελαιολάδου; Θέλουμε ή όχι να είμαστε χώρα παραγωγική; Τελικά, τι θέλουμε; Δεν θέλουμε να υπάρχει παραγωγικός ιστός στη χώρα; Δεν θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής; Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει χάσει πια την αυτάρκειά της σε τρόφιμα. Όταν μπήκαμε το 1980 στη τότε ΕΟΚ, χάρη στην εργώδη προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήμασταν μια χώρα που είχε σχετική αυτάρκεια σε όλα τα τρόφιμα και σήμερα είμαστε τραγικά ελλειμματικοί. Λοιπόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που έχουμε».

Διαβάστε επίσης:

Αγανάκτησαν οι κτηνοτρόφοι: Έχυσαν τον κόπο τους στον δρόμο!

Μ.Χαρακόπουλος: Χαριστική βολή η αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος

Ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Σκορδάς: Εξετάζουμε αύξηση της διάρκειας ζωής για το φρέσκο γάλα