ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ.Χαρακόπουλος: Χαριστική βολή η αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος

Μ.Χαρακόπουλος: Χαριστική βολή η αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος

Η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, δήλωσε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεπτική εκπομπή, ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως «το σίγουρο είναι ότι εάν πάμε σε μια επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία. Ήδη. η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η αγελαδοτροφία, ειδικά, είναι σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η χώρα δεν πιάνει καν την ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος που έχει τη δυνατότητα από την ΕΕ. Φοβούμαι ότι εάν επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος αυτό θα είναι μια χαριστική βολή για την ελληνική κτηνοτροφία. Η ίδια η έκθεση, άλλωστε, προβλέπει ότι θα αναγκαστούν να ξεπουληθούν, να εξαγοραστούν, να κλείσουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Συνεχίζοντας, είπε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, «θα εξοικονομήσει μόλις 1,5 ευρώ το μήνα».

«Το ισχυρότερο επιχείρημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι ότι εάν επεκταθούν οι μέρες διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μειώνεται ο κίνδυνος επιστροφών ληγμένων προϊόντων, και η τιμή θα μειωθεί γύρω στο 5%. Και εάν ακόμη δεχτούμε ότι θα επαληθευθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη, μιλούμε για εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ το μήνα σε μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει 1 λίτρο την ημέρα, 4 ποτήρια γάλα», σημείωσε.

gala

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ακόμα πως το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο από το φρέσκο, ενώ σε ό,τι αφορά τις «πραγματικές αιτίες» για την τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα, είπε ότι είναι οι εξής:

«α) Έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής διότι δεν είμαστε σαν τις βόρειες χώρες με αχανή λιβάδια, όπου βρέχει συνεχώς και χωρίς ιδιαίτερο κόστος έχουν γρασίδι για να βοσκήσουν οι αγελάδες τους και να μας δώσουν το πολύτιμο γάλα τους, το κόστος της ενέργειας είναι πολύ πιο φθηνό και το κόστος του χρήματος, η πρόσβαση δηλαδή σε ρευστότητα, είναι πολύ πιο φθηνή.

β) Έχουμε αυξημένο κόστος συλλογής του γάλακτος και διακίνησής του μετά την παστερίωση. Καθώς έχουμε πολλές μικρές και διάσπαρτες στην ηπειρωτική Ελλάδα αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

γ) Έχουμε στρεβλώσεις στην αγορά. Η ίδια η έκθεση σημειώνει ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής, των γαλακτοβιομηχανιών, δηλαδή, και των σούπερ μάρκετ. Η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στον παραγωγό και στην τελική τιμή του προϊόντος είναι κατά 35% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Σκορδάς: Εξετάζουμε αύξηση της διάρκειας ζωής για το φρέσκο γάλα