ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νγκοκ: Αναδιάρθρωση μέρους του χρέους για να χαλαρώσει η λιτότητα!

Νγκοκ: Αναδιάρθρωση μέρους του χρέους για να χαλαρώσει η λιτότητα!

«Aναδιάρθρωση ενός μέρους του χρέους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χαλάρωσης των πολιτικών λιτότητας και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη» προτείνει για την Ελλάδα ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, εκ των εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες του μνημονίου.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, τα μελλοντικά μνημόνια να συζητούνται δημοκρατικά σε ευρωπαϊκή κλίμακα και συνεπώς, το κοινοβούλιό μας να εκφέρει γνώμη στις αποφάσεις, που συζητώνται έπειτα με τα κράτη-μέλη».

liemhoangngoc

Η συνέντευξη του Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ έχει ως εξής:

-Ερ: Η τρόικα είναι και πάλι στην Αθήνα. Θα υπάρχει κάτι καινούργιο με αυτή τη διαπραγμάτευση;

Νγκοκ: «Η τρόικα θα λάβει υπόψη τα πορίσματα της έκθεσής μας που υπογραμμίζει ότι στην ίδια την τρόικα υπήρξαν συζητήσεις, μεταξύ του διεθνούς νομισματικού ταμείου, της κεντρικής τράπεζας και της επιτροπής, σχετικά με την καλή πολιτική που έπρεπε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε τώρα ότι το ΔΝΤ ήταν από την αρχή υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να αποφευχθεί η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, αλλά δεν ήταν η λύση που είχε υιοθετηθεί, επειδή η Επιτροπή και η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν υπέρ μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης και προτίμησαν μια εξαιρετικά γρήγορη δημοσιονομική εξυγίανση. Η αναδιάρθρωση έγινε βιαστικά λίγο μετά. Το ΔΝΤ εκτιμά σήμερα ότι το χρέος, που είναι στο 175% του ΑΕΠ, είναι μακριά από το ποσοστό του 120% που θεωρεί «λογικό» για ένα χρέος βιώσιμο. Είναι γνωστό ότι εντός του Eurogroup συζητάμε σήμερα αν θα επιμηκύνουμε την ωρίμανση του ελληνικού χρέους και θα μειώσουμε τα σχετικά επιτόκια. Μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει συζήτηση για μια χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους για να γίνει κάτι τέτοιο».

-Ερ: Αν δούμε τώρα την ελληνική οικονομία, υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Νομίζετε ότι δίνει ένα πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις;

NGKOK2

Νγκοκ: «Η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα έχει τελικά πλεονάσματα στον πρωτογενή προϋπολογισμό και αυτό είναι ένα καλό πράγμα, επειδή θα επιτρέψει τη μείωση του χρέους της ελληνικής οικονομίας. Τώρα, αν θέλουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να υπάρξει μείωση της ανεργίας και μείωση του χρέους, διότι αν θέλουμε να μειώσουμε το χρέος χρειαζόμαστε ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα, θα χρειαστεί μια χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας και για την χαλάρωση αυτή δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα από την αναδιάρθρωση ενός μέρους του ελληνικού χρέους».

-Ερ: Μια τελευταία ερώτηση για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα: σε περίπτωση που μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία, νομίζετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι; Ο κ. Τσίπρας μπορεί να βγει από το μνημόνιο; Υπάρχουν κίνδυνοι για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ;

Νγκοκ: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, τα μελλοντικά μνημόνια να συζητούνται δημοκρατικά σε ευρωπαϊκή κλίμακα και συνεπώς το κοινοβούλιό μας να εκφέρει γνώμη στις αποφάσεις που συζητούνται έπειτα με τα κράτη μέλη. Και γι αυτό καλωσορίσαμε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και ίσως μια μέρα να γίνει πρωθυπουργός. Οπότε αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στις συζητήσεις για το μνημόνιο, είναι ο ρόλος μας να το κάνουμε. Ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας είναι υποστηρικτής του ευρώ και ότι ψάχνει τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, παραμένοντας στο πλαίσιο του ευρώ. Τώρα θέλει να δείξει μια αξιοπιστία και όταν τον δέχτηκα μού παρέδωσε ένα έγγραφο με προτάσεις που είναι εξαιρετικά σοβαρές και οι οποίες αξίζει να κατατεθούν, όταν τα μνημόνια συζητηθούν εκ νέου με την τρόικα».

Διαβάστε επίσης:

«Εμφύλιος» μεταξύ των ελεγκτών της τρόικας για Τσίπρα

Επιμένει ο Κάρας για τις αιχμές εναντίον Τσίπρα

«Αδειάζουν» τον Κάρας: Ο Τσίπρας μας παρουσίασε αναλυτικές προτάσεις

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την «χοντράδα» του Κάρας

Σκουρλέτης: Χοντροκομμένη και ψευδής η επίθεση του Κάρας στον Τσίπρα