ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

-Φόβοι ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία μέχρι το Eurogroupτης Δευτέρας

-«Αν δεν τα βρείτε με την τρόικα δεν παίρνετε χρήματα», διαμηνύουν οι Βρυξέλλες.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα και η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών.

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» για κανένα από τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η διαφωνία τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα κεφάλαια αυτά.

«Ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», σημείωσε παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, καταδεικνύοντας και τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

070214211725 5495

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει:

  • Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και παράλληλα να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
  • Όποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  • Να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά δε, ειδικότερα τις αντιρρήσεις που εκφράζει κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους.»

Συμφωνούν ότι… διαφωνούν !

Πέραν του ζητήματος με τις τράπεζες, ανοικτά παραμένουν και σχεδόν όλα τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (π.χ. αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, με την τρόικα να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας).

Εντός της ημέρας θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών για συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και την κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

«Βρείτε τα»

Η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να τα βρει με τη τρόικα, αν θέλει να ελπίζει σε εκταμίευση των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο.

Πηγές των Βρυξελλών ξεκαθαρίζουν πως αν δεν «τα βρει» η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές τότε η εκταμίευση θα αργήσει…

Οι τροϊκανοί θα ενημερώσουν το Εurogroup τη Δευτέρα, όμως για να αρχίσει ροή χρήματος, όπως διευκρίνισε και ο Κλάους Ρέγκλιγκ «χρειάζεται ολοκλήρωση της συμφωνίας», έστω και σε επίπεδο τρόικας κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ

Σαμαράς και Βενιζέλος στέλνουν μήνυμα στην τρόικα

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν»