ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική λύση αναζητά στο Δουβλίνο ο Σαμαράς

Πολιτική λύση αναζητά στο Δουβλίνο ο Σαμαράς

-Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των διαπραγματεύσεων στη Μέρκελ

-Τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Πολιτική λύση απέναντι στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναζητεί η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι τυχόν καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών μπορεί να καθηλώσουν την κυβέρνηση και να ναρκοθετήσουν τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος για μια πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσιάζονται αδιάλλακτοι και ζητούν νέο Μνημόνιο.

Το αρνητικό φορτίο που έχει σωρευτεί στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επιβεβαιώνουν τις τελευταίες ημέρες όλες οι αντιδράσεις που καταγράφονται από το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Ιρλανδία για την σύνοδο του ΕΛΚ και την στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ, θα επιδιώξει να θέσει το επίμαχο θέμα στην Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος να αποφύγει να πάρει συγκεκριμένη θέση απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με την πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την άσχημη τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις και πλέον αναζητείται για την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας πιστοποιητικό προόδου για την χώρα μας προκειμένου να λάβουμε ένα μέρος από την πολυπόθητη δόση.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο το βράδυ προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα μέχρι την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ δεν αποκλείεται οι επαφές να συνεχιστούν και στις Βρυξέλλες.

Στην κυβέρνηση μιλούν ανοικτά πλέον για πολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της τρόικας και κυρίως από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Π. Τόμσεν καθώς φαίνεται πως έχουν ως μοναδικό στόχο την επιβολή νέου μνημονίου.

2012091401501 146426481

Τα «αγκάθια»

Η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις «κόκκινες γραμμές» και δεν δέχεται να νομοθετήσει για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, όπως επίσης αντιτίθεται στην αλλαγή της πρότασης ( που έχει θέσει η ελληνική πλευρά)για το γάλα.

«Είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας» δήλωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Την Παρασκευή το μεσημέρι η συνάντηση Βρούτση-Τρόικας

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ

Σαμαράς και Βενιζέλος στέλνουν μήνυμα στην τρόικα

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν»