ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η Ελλάδα ανακάμπτει-Σύντομα θα βγει από την κρίση!

Σαμαράς: Η Ελλάδα ανακάμπτει-Σύντομα θα βγει από την κρίση!

«Η απάντηση στην κρίση είναιπερισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σύντομη παρέμβασή του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο και σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί, (αλλά) πίσω βρίσκονται οι άνθρωποι και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων ανθρώπων. Ανέφερε ακόμη: «Η ιδεολογία μας ενώνει τους Ευρωπαίους, έχουμε «στρίψει» την Ευρώπη με επιτυχία μέσα από τεράστια προβλήματα. Πρέπει να λύσουμε μακροχρόνια προβλήματα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα ανακάμπτει- σύντομα θα βγει από την κρίση. Όλες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν παρά τις προβλέψεις. Η Ευρώπη δουλεύει. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για (μια) καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

sam2

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε περαιτέρω ότι «πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Πρέπει να υπάρξει ελπίδα. Οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές απειλούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα κερδίσουμε. Η κρίση έκανε την Ευρώπη πιο σοφή και πιο δυνατή. Είμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία, υπάρχουν χώρες σε αποσταθεροποίηση, που όλες κοιτάζουν προς την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ενταχθούν και καμία που να θέλει να αποχωρήσει. Αυτή είναι η απάντησή μας στους λαϊκιστές και στους ευρωσκεπτικιστές».

sam3

Ο Α. Σαμαράς μίλησε για τη θαλάσσια πολιτική και την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προάσπισης των θαλασσίων συνόρων και την τιμωρία των δουλεμπόρων. Τέλος ανέφερε ότι η ελληνική Προεδρία της ΕΕ είναι πετυχημένη. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

mpa

Μπαρόζο: Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά», ανέφερε στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόζο έκανε εκτεταμένη αναφορά στην Ελλάδα, ως παράδειγμα για τους χειρισμούς τής ΕΕ, σημειώνοντας:

«Σε μία συνάντηση οικονομολόγων πριν από δύο χρόνια, Ευρωπαίων και Αμερικανών, στην οποία συμμετείχα, όλοι προέβλεπαν ότι μέχρι το τέλος του 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει από την ΕΕ και ότι αποτελούσε και κίνδυνο για ολόκληρη την Ένωση. Δύο χρόνια μετά, η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κίνδυνος γενικότερης έκρηξης για την Ευρώπη δεν υπάρχει. Δείξαμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη». Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ταξιδέψει με το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος για την Αθήνα, καθώς αύριο θα πάρει μέρος σε εκδήλωση της ΕΕ για τον ρόλο των περιφερειών.

sam4

Συναντήσεις με Μέρκελ και Τιμοσένκο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς περιμένει μία πρώτη εκδήλωση στήριξης από τους συντηρητικούς ηγέτες στο οικονομικό του πρόγραμμα, κυρίως λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά και εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γίρκι Κατάινεν και φυσικά με τον υποψήφιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πριν το Δουβλίνο, ο κ. Σαμαράς ήταν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής που συνεκλήθη εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία και την περαιτέρω στάση της έναντι της Ρωσίας. Στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει τον διαμεσολαβητικό και κατευναστικό της ρόλο και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην περιοχή της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία ζουν πολλές χιλιάδες ομογενείς.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική λύση αναζητά στο Δουβλίνο ο Σαμαράς

Επαφές Σαμαρά με Μέρκελ και Τιμοσένκο