ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο από το Eurogroup: Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή

Τελεσίγραφο από το Eurogroup: Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή

-Κριτική στην Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών

-Ζητούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να κλείσει η συμφωνία.

-Δεν εκδόθηκε ανακοίνωση «προόδου»

Προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση

Κατά τη συζήτηση στο Eurogroup ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Το κλίμα ήταν βαρύ για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν εκνευρισμένοι καθώς η διαπραγμάτευση διαρκεί ήδη επτά μήνες.

Οι υπουργοί σημείωσαν την πρόοδο που έγινε μέχρι τώρα στις συζητήσεις με τους ελεγκτές. Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν πήρε την ανακοίνωση προόδου για την οποία έγιναν τόσες διαρροές τις τελευταίες μέρες.

240114095728 8760

Ντέισελμπλουμ: Ελπίζουμε για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο έως σήμερα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. O εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχτεί συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι πως θα υπάρξει αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να κάνει από την πλευρά της ό,τι καλύτερο μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Βloomberg, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός το 2014, καθώς είναι πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Τη σκυτάλη θα πάρει σήμερα Τρίτη το Ecofin που θα συνεδριάσει σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μία μία προσωρινή συμφωνία για το μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM).

FD81FF1BF4EA61158F3E1302ECFA44E3

Επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα σε δύο φάσεις

Η τριμερής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις. Την προσεχή Τετάρτη ο κ.κ. Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη σε συνέδριο στην Πορτογαλία.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ως την Κυριακή 16 Μαρτίου, ωστόσο στελέχη της τρόικας θεωρούν «αισιόδοξη» αυτή την εκτίμηση και θεωρούν ότι η τρόικα ίσως μείνει στην Αθήνας άλλες 10 ημέρες αρχής γενομένης από την Πέμπτη. Η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί είτε με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός του Μαρτίου είτε στο (άτυπο) Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, στο οποίο παρότι άτυπο ενδέχεται κατ' εξαίρεση να ληφθεί η απόφαση για τη δόση.

Παραλλήλως στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας (στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ) αλλά παραλλήλως θα έχει επαφές που αφορούν και στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τριμερή.

Εγκρίθηκε η δόση για την Κύπρο

Tο Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Το Eurogroup σχολίασε ευμενώς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Κύπρο, γεγονός που μαζί με την μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης, συνέβαλε -όπως σημειώνεται- στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο».

Παρ' όλα αυτά, το Eurogroup σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο αλλά...

Προθεσμία έως το τέλος της εβδομάδας έδωσε το Eurogroup

Τρόικα: 500 ευρώ και χωρίς δώρο για τους νέους στο Δημόσιο

Το «ύπουλο» σχέδιο της τρόικας για να οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ