ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα: 500 ευρώ και χωρίς δώρο για τους νέους στο Δημόσιο

Τρόικα: 500 ευρώ και χωρίς δώρο για τους νέους στο Δημόσιο

Σε νέες απαιτήσεις, που δεν προβλέπονται σε κανένα μνημόνιο, αλλά μόνον στην ατζέντα των δανειστών, εγείρει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Έτσι μετά τις απαιτήσεις για νέο κύκλο διαθεσιμότητας και καρατομήσεων προσωπικού στο Δημόσιο (σ.σ. ενώ ακόμη εκκρεμούν 11.500 απολύσεις του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας), η τρόικα επανέρχεται ζητώντας και τη δραστική μείωση των αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο ώστε αυτές να προσεγγίσουν τα 580 μικτά του ιδιωτικού τομέα.

Ο σχεδιασμός της τρόικας για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα χαμηλά αμειβομένων και ευέλικτων εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν μεταβάλλεται ούτε από την κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια.

Οι δανειστές επιχειρηματολογούν υπέρ της θέσης τους σημειώνοντας ότι το νέο μισθολόγιο που καθιερώθηκε στο Δημόσιο, με τις δικές τους ευλογίες προκειμένου να επιτευχθούν τα... πρωτογενή πλεονάσματα, δεν έχει την απαιτούμενη κλιμάκωση προκειμένου να «κινητροδοτεί» την ανέλιξη των εργαζομένων.

Αφήνουν, δε, την κυβέρνηση εφόσον το επιθυμεί να διαθέσει όσους πόρους εξοικονομηθούν από τη φτωχοποίηση των νέων εργαζομένων σε αυξήσεις που θα δοθούν στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας και στο προσωπικό που αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης.

Επί του παρόντος, τουλάχιστον, οι δανειστές δεν απαιτούν μείωση των μισθών και των ήδη υπηρετούντων στο Δημόσιο αλλά αλλαγή του καθεστώτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει – και η προϊστορία οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα – ότι η πρότασή τους δεν είναι απλώς το... ορεκτικό για τη συνέχεια.

Το αίτημα των δανειστών που υποβλήθηκε στους Γιάννη Στουρνάρα και Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις συναντήσεις τους τις προηγούμενες ημέρες δεν αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινη γράμμη» για την κυβέρνηση. Οπότε οι μειώσεις μάλλον είναι προ των πυλών.

Διαβάστε επίσης: Νέες απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η τρόικα (vid)

Από το 1 εκατ. των ανέργων, μόνο οι 174.178 παίρνουν επίδομα