ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρακόπουλος: Να μην χύσουμε την καρδάρα με το γάλα

Χαρακόπουλος: Να μην χύσουμε την καρδάρα με το γάλα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτισε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης την ημερίδα με θέμα «Έτος Οικογενειακής Εκμετάλλευσης & Συλλογικής Δράσης» που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΚΙΛΕΛΕΡ 2014» για τη μνήμη της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών το 1910, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Κιλελέρ.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πολιτικές για ενίσχυση της οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης

«Οι προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλες. Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορεί να έρθει αποσπασματικά. Απαιτείται συλλογική δράση. Απαιτείται η ενίσχυση του πυρήνα της ελληνικής υπαίθρου, που είναι η μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση. Γι' αυτό προχωρήσαμε σε σειρά ρυθμίσεων, έτσι ώστε και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία να έχουμε ευέλικτες και ισχυρές Οργανώσεις Παραγωγών με λόγο στην αγορά».

Για το γάλα να επικρατήσει η λογική

«Από τη πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο ΥπΑΑΤ, βασικό μας μέλημα παραμένει η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσω ενός αναγεννημένου και εύρωστου αγροτικού τομέα μπορεί να έλθει η πραγματική ανάπτυξη. Οι προϋποθέσεις γι’ αυτήν την προοπτική υπάρχουν και όλες μας οι αποφάσεις, οι δράσεις, και οι προσπάθειες στοχεύουν στην πραγματοποίησή της. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε εγείραμε, με στέρεα επιχειρήματα, τις ενστάσεις μας σε ρυθμίσεις και προτάσεις που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Και αναφέρομαι τόσο στις αρχικές προτάσεις για την υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων όσο και στις αλλαγές που προωθούνται από τον ΟΟΣΑ στην αγορά του γάλακτος. Ελπίζω ότι και στην περίπτωση του γάλακτος θα επικρατήσει η λογική, όπως συνέβη και στην περίπτωση της φορολόγησης των αγροτικών κτισμάτων, μετά από τη δικαιολογημένη αντίδραση μεγάλου αριθμού βουλευτών».

Να μη «χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» τώρα που βγαίνουμε από το τούνελ

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Η χώρα μας, χάρη στη συνεχή και αταλάντευτη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά και κυρίως τις θυσίες του ελληνικού λαού, παραμένει ισότιμο μέλος της ΕΕ. Έτσι, διαθέτουμε εργαλεία και πόρους για να δώσουμε λύσεις και να στηρίξουμε επιλογές που διασφαλίζουν τη συνέχιση και την ενίσχυση της μικρής, οικογενειακής εκμετάλλευσης. Του κυττάρου αυτού της γεωργικής μας παράδοσης που έθρεψε γενιές γενεών, ακόμη και στα πιο δίσεκτα έτη της ιστορίας μας. Ελπίζω ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί τόσες θυσίες να μη δώσει μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα, τώρα που όλα δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τις επιτροπείες».

Διαβάστε επίσης:

Στο πλευρό των αγελαδοτρόφων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο Χαρακόπουλος για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα

«Θα χτυπήσουμε το γάλα και μετά θα πούμε πάλι συγνώμη λάθος του ΟΟΣΑ;»

«Η επιτυχία θα επιτρέψει την πιο ουσιαστική στήριξη των αγροτών»

Εμμένει στις θέσεις του για το γάλα ο Χαρακόπουλος