ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ώρα μηδέν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αποχώρησαν, μετά από δύο ώρες συζητήσεων, από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου οι δύο πλευρές να μελετήσουν τα στοιχεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών νωρίς το απόγευμα, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Το Σάββατο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών να «εξέπεμψε» κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία έως το βράδυ της Κυριακής.

Όμως, ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο) που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με «αστερίσκους».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

TRO1

«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει, εάν όχι αύριο, σε λίγες ημέρες. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα ενδεχομένως να πρέπει να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Σαββάτου, τέθηκαν θέματα (με τη συμμετοχή των υπουργών ή στελεχών) που αφορούσαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Σήμερα, εκτός από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και των «αγκαθιών» σε άλλους τομείς, αναμένεται να συζητηθεί και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

TRO2

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Πάντως, χαρακτήρισε το όλο θέμα πολύπλοκο, διότι εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιμένουν στις απολύσεις

Κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα .

TRO3

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2.9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016.

Τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων , υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται.

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Το απόγευμα της Κυριακής τα ξαναλένε Χατζηδάκης και Σκορδάς με τροίκα

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας

Βρέθηκε λύση για τις τράπεζες – Ανοιχτά τα υπόλοιπα μέτωπα

Δεν τα βρήκαν Βρούτσης-τρόικα