ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλος για... Επίτροπος;

Άλλος για... Επίτροπος;

Πoιοι είναι οι τέσσερις επικρατέστεροι υποψήφιοι.Συνωστισμός ενδιαφερομένων για την πολυπόθητη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες – Πονοκέφαλος για τον Σαμαρά η επιλογή.

Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό για το πρόσωπο που θα αναλάβει την επόμενη πενταετία την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου εκ μέρους της χώρας μας.

Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις ή τις ακυρωτικές δηλώσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων, ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι τέσσερα είναι τα πρόσωπα που «παίζουν» δυνατά για να μετακινηθούν στις Βρυξέλλες από Σεπτέμβρη. Η τελική επιλογή έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για τον Αντώνη Σαμαρά αφού και με τους τέσσερις «υποψηφίους» διατηρεί καλές σχέσεις και προσπαθεί να διατηρήσει ασφαλείς ισορροπίες.

Το ΝEWSBOMB σας παρουσιάζει όλη την αλήθεια για την πολυπόθητη θέση που αναμένεται να λειτουργήσει ως πολιτικό σωσίβιο για όποιον τελικά μεταβεί στις Βρυξέλλες:

1. Ο πρώτος και επικρατέστερος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Ήδη στις Βρυξέλλες το όνομά του συζητείται και η υποψηφιότητά του χαίρει της στήριξης του Βερολίνου και ιδιαίτερα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον σε μία τέτοια θέση, ο Σαμαράς θα ποντάρει στην πιθανότητα αναβάθμισης του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υποβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο αλιείας που έδωσαν στην χώρα μας την περασμένη πενταετία, το πιθανότερο είναι να μην επαναληφθεί στην περίπτωση που ο Στουρνάρας μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Αιτία είναι ότι ο ίδιος έχει αρχίσει ήδη να καλλιεργεί γνωριμίες και συσχετισμούς στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να παρουσιαστεί ως πρόσωπο που από την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου «μπορεί να αναλάβει ένα πιο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο».

Άλλωστε οι δανειστές θεωρούν ότι από όλους τους προκατόχους του ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο πιο συνεργάσιμος και ο πιο σκληρός τεχνοκράτης που υπηρέτησε τις μεταρρυθμίσεις με ψυχρότητα εκτελεστή. Παράλληλα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη θέση για τον κ. Στουρνάρα αφού η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έχει κλειδώσει, με τις ευλογίες και των δανειστών, για τον Γιώργο Προβόπουλο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Σαμαράς δεν θα πετάξει στη γωνία τον άνθρωπο που «έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά» και κατάφερε να περάσει τόσο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

2. Ένα ακόμα πρόσωπο, που αν και το διαψεύδει, η πραγματικότητα είναι πως θα ήθελε πάρα πολύ να μετακινηθεί σε ένα ασφαλές πόστο, όπως αυτό του Ευρωπαίου Επιτρόπου είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος πλέον έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι για πολύ ακόμα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ακόμα ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Εκτός αυτού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξέρει ότι είναι το πρόσωπο που θα στοχοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλον στην περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με αφορμή υποθέσεις όπως αυτή των υποβρυχίων και όχι μόνο.

Η μετακίνησή του στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος θα του παράσχει ένα είδος ιδιότυπης πολιτικής «ασυλίας» στο εσωτερικό της χώρας που ενδέχεται να αποδειχθεί πολιτικά σωτήρια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ήδη ο κ. Σαμαράς τον έχει καλύψει πλήρως σε όλα τα ζητήματα για τα οποία έχει κατηγορηθεί, ενώ η προσωπική του πολιτική επιβίωση είναι εξολοκλήρου στα χέρια του Σαμαρά με δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος θεωρείται «καμένο χαρτί».

3. Τρίτη υποψηφιότητα είναι αυτή της νυν Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Όσο κι αν παραξενευτούν πολλοί για το πώς είναι δυνατόν να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην Επιτροπή, η ίδια η κ. Δαμανάκη φέρεται να λέει σε συνομιλητές της στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες ότι ο ίδιος ο Σαμαράς την έχει διαβεβαιώσει πώς θα παραμείνει για μία δεύτερη πενταετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν αμφίβολο κάτι τέτοιο, η κ. Δαμανάκη δεν δείχνει να το έχει πάρει απόφαση ότι η θητεία της στις Βρυξέλλες τελειώνει, αλλά αντίθετα δίνει την αίσθηση ότι θα είναι νέου το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να εκπροσωπεί την χώρα μας...


4. Η τέταρτη περίπτωση ακούει στο όνομα Ντόρα Μπακογιάννη και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αφού η γαλάζια βουλευτής εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα περιμένει μια ένδειξη καλής θέλησης από τον πρωθυπουργό για τη στάση που η ίδια έχει κρατήσει απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης.


Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του προσώπου που θα στείλει η Ελλάδα για την θέση του Επιτρόπου αναμένεται να εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για τον Αντώνη Σαμαρά διότι ακόμη κι αν ο ίδιος αποφασίσει, θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φώς από το Βερολίνο. Κοινώς, οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν μόνο από τον Σαμαρά αλλά θα πρέπει να έχουν και... «γερμανικής προελεύσεως» προέγκριση!

Διαβάστε επίσης:

Τη θέση του Επιτρόπου στην Ε.Ε. ορέγεται... ο Βενιζέλος!

Αποχωρεί ο Στουρνάρας; Οι ευχαριστίες φούντωσαν τις φήμες!

Σενάριο για υψηλό ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο στη Ντόρα