ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται… ο Σαμαράς

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται… ο Σαμαράς

-Προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες ότι όλα βαίνουν καλώς

-Ούτε ένα συγγνώμη για την καταρράκωση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων

Την πρώτη του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε στον ο πρωθυπουργός επιχειρώντας επικοινωνιακή αντεπίθεση στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ισορροπήσει λεκτικά πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ώστε να πείσει τους Έλληνες ότι όλα πάνε καλά και πως η χώρα βγαίνει από την κρίση.

Αν και δήλωσε ότι παλεύει καθημερινά για τους ανέργους και τους άπορους, απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενώ δεν ανέφερε καμία συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική για την επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προβάλλει το αρραγές κυβερνητικό μέτωπο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δίνοντας έμφαση σε πρωτοβουλίες που επέβαλαν από κοινού, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέση για τις τελευταίες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου που είπε πως χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Είναι προφανές πως και ο Α. Σαμαράς «τρέμει» το αποτέλεσμα της κάλπης. Γιατί αν όντως η «Ελιά» δεν συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, τότες θα σημάνει και η αρχή του τέλους για την δικομματική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε περήφανος για τα «επιτεύγματα» στην ελληνική οικονομία εκφράζοντας ταυτόχρονα πολιτική βούληση για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Δεν απάντησε εντούτοις για τους όρους που θα θέσουν οι δανειστές τον Αύγουστο, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

SAM

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η χώρα γυρίζει σελίδα», προσθέτοντας ότι «βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τον εφιάλτη της κρίσης και δεν πρέπει με τίποτα να ξαναπέσουμε στην κρίση». Φάνηκε όμως να… μουδιάζει όταν η δημοσιογράφος τους είπς πως η κοινωνία δεν το αντιλαμβάνεται.

Είπε όμως πως αυτό είναι και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «προτείνουμε σταθερά βήματα που θα αποκλείσουν την αβεβαιότητα στο εσωτερικό της Χώρας, τη λαθεμένη ψυχολογία, θα αποκλείσουν την ανυποληψία από το εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά του Αλ. Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ένα χθες το οποίο έχει χρεοκοπήσει. Σύνθημά του, άλλωστε, είναι αυτό το περίεργο, το "Go back" που είπε. Δεν είπε "πάμε μπροστά", είπε "προς τα πίσω" και λέω που πίσω; Στις μόνιμες πορείες; Στις διαρκείς καταλήψεις;», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, όσον αφορά το «σύνθημα» του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κερδοσκοπεί σε βάρος της οδύνης του ελληνικού λαού και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε μέσα από την κρίση και ζει μέσα από την κρίση. Όταν εξαφανιστεί η κρίση θα εξαφανιστεί και αυτός».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. «Πολύ στο φεύγα είναι ο κ. Τσίπρας. Φεύγα από το ευρώ. Φεύγα από το ΝΑΤΟ. Πολύ φευγάτο τον βλέπω. Εγώ αντίθετα λέω: επιστρέφω και πάω μπροστά. Επιστρέψαμε σε μία αίσθηση ασφάλειας που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Επιστρέψαμε όχι μόνο στην αισιοδοξία αλλά κυρίως στην αξιοπρέπεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αλήθεια, ποια είναι η αίσθηση ασφάλειας; Κοιτάτε ποτέ έξω από το Μαξίμου ή είστε συνεχώς κλεισμένος εκεί και μιλάτε με τους τεχνοκράτες; Βγείτε μια βόλτα εκτός της Ηρώδου Αττικού, πηγαίνετε στις λαϊκές και ρωτήστε τον κόσμο πως εκλαμβάνει το περίφημο πια successstory… Πηγαίνετε μια βόλτα από τα νοσοκομεία να δείτε τη δυστυχία του κόσμου, να δείτε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τους ένστολους. «Τους έχω πάντα στο μυαλό μου», είπε ο πρωθυπουργός Προφανώς εννοώντας το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ που κάποιοι θα λάβουν σε δυο μέρες.

Δυστυχώς όμως η σκέψη δεν αρκεί και το κοινωνικό μέρισμα όπως επιλέχθηκε να μοιραστεί δεν έπεισε την πλειοψηφία των στρατιωτικών αλλά και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον γι΄ αυτές τις επαγγελματικές ομάδες που απ΄ όλες τις κυβερνήσεις όχι μόνο την σημερινή θερούνταν και θεωρούνται ακόμη δεδομένες.

Αυτό που περισσότερο ενοχλεί τους ένστολους είναι ότι -όπως πάρα πολύ συχνά γράφουμε- θα μπορούσαν να είχαν γίνει πάρα πολλά που δεν έχουν οικονομικό κόστος για να ανακουφίσουν Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Μέτρα χωρίς κόστος και έξοδα, που θα έλυναν πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. Τίποτα δεν έγινε, τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Τουλάχιστον στις Ένοπλες Δυνάμεις η Ελλάδα του χθες την οποία ξόρκισε ο πρωθυπουργός “ζει και βασιλεύει”.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη και διευκρίνισε πως με το με το ΕΣΠΑ μέχρι το 2018 θα επενδυθούν στην Ελλάδα 26,5 δισ. ευρώ.

Αυτό που δεν έκανε ο κ. Σαμαράς καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του ήταν να μας πει τελικά πως θα ανακουφίσει τους Έλληνες. Με αοριστολογίες και με ευχολόγια προσπάθησε να μας πείσει ότι τελικά στην Ελλάδα όλα βαίνουν καλώς. Καμία τάση αυτοκριτικής, καμία αναφορά στα λάθη, καμία αναφορά στις αστοχίες, ούτε ένα συγγνώμη για την καταρράκωση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων που έφτασαν στο σημείο να ψάχνουν στα σκουπίδια ή να περιμένουν σε τεράστιες ουρές για μια τσάντα δωρεάν φρούτα και λαχανικά.

Την απάντηση στον πρωθυπουργό θα δώσει ο λαός στις κάλπες στις 25 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Όταν φύγει η κρίση, θα εξαφανιστεί και ο Τσίπρας

Ευρωεκλογές 2014: Η ατζέντα και ο σχεδιασμός της ΝΔ

Γιατί ο Σαμαράς ανέχεται τους εκβιασμούς του Βενιζέλου